Το μυστικό της κουζίνας: Πώς να μαγειρεύεις πιο υγιεινά, χωρίς να αλλάξεις τη διατροφή σου

Το μυστικό της κουζίνας: Πώς να μαγειρεύεις πιο υγιεινά, χωρίς να αλλάξεις τη διατροφή σου

Αγαπημένοι μου,

Πόσες φορές ακούτε τη λέξη «δίαιτα» και σκέφτεστε ένα άνοστο, βαρετό γεύμα που δεν χορταίνει ούτε… περιστέρι; Εγώ, η Δόνα Κουταλίνα, σας λέω να το ξεχάσετε! Η κουζίνα είναι ζωή, είναι μνήμες, είναι αγκαλιά. Δεν θα αλλάξουμε το αγαπημένο μας παστίτσιο, δεν θα πούμε «αντίο» στον μουσακά. Όχι, όχι και πάλι όχι!

Το μυστικό για να τρώμε πιο υγιεινά, να έχουμε ενέργεια και να αισθανόμαστε καλά, δεν είναι να αλλάξουμε το ΤΙ τρώμε, αλλά το ΠΩΣ το φτιάχνουμε.

Εδώ σας έχω τα 5 μυστικά μου κόλπα που κάνουν τη διαφορά. Είναι μικρές κινήσεις που, όπως λέει και η γιαγιά μου, "βγάζουν" ό,τι κακό έχει το φαγητό, χωρίς να του πάρουν τη νοστιμιά!

Το μυστικό του «άγριου» ψησίματος

Από τότε που βγήκαν οι φριτέζες αέρος (air fryers) και τα ρηχά τηγάνια, έχουμε ξεχάσει την κακή συνήθεια του βαθιού τηγανίσματος.

Το κόλπο: Αντί να βυθίζετε τις πατάτες, τους κεφτέδες ή τα λαχανικά στο καυτό, βαρύ λάδι, ψήστε τα! Ψεκάστε τα με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τα στον φούρνο (ή στο air fryer) μέχρι να γίνουν τραγανά.
Η διαφορά: Τραγανή γεύση, αλλά ελάχιστο λάδι και το φαγητό δεν «κάθεται» βαρύ στο στομάχι. Κι αν ο φούρνος σας έχει αέρα, τότε μιλάμε για "άγριο" ψήσιμο, με λίγα λόγια, όλα τα λεφτά!

Αντικατάσταση λιπαρών: Η επανάσταση της κρέμας γάλακτος

Είναι η αλήθεια: τα περισσότερα αγαπημένα μας comfort foods (μακαρονάδες φούρνου, σούπες, σάλτσες) απαιτούν κρέμα γάλακτος. Κι εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

Το κόλπο: Αντικαταστήστε την παχιά κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορέ light ή γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά αραιωμένο με λίγο νερό ή ζωμό.
Tip για σούπες: Μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ λίγη βρασμένη πατάτα ή κολοκύθα για να δώσετε «σώμα» στη σάλτσα, χωρίς λιπαρά!
Η διαφορά: Το φαγητό παραμένει κρεμώδες και χορταστικό, αλλά η καρδιά σας το ευχαριστιέται χωρίς ενοχές.

Το «Ναι» στα όσπρια, το «Όχι» στα ζυμαρικά

Εδώ θα μου πείτε: «Δόνα Κουταλίνα, μα πώς να βάλω όσπρια στη σάλτσα κιμά;» Κι όμως, γίνεται!

Το κόλπο: Όταν φτιάχνετε κιμά (για μακαρόνια, για μπιφτέκια, για οτιδήποτε), αντικαταστήστε το μισό κρέας με φακές βρασμένες ή τριμμένα μανιτάρια.
Η διαφορά: Οι φακές δίνουν όγκο, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, μειώνουν το κόκκινο κρέας και κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά στη γεύση (το εγγυώμαι!). Τα μανιτάρια δίνουν υπέροχο άρωμα (umami) και μειώνουν τις θερμίδες.

Το «μείγμα μπαχαρικών» αντί για αλάτι

Μαγειρική χωρίς αλάτι είναι σαν γιορτή χωρίς μουσική. Αλλά το πολύ αλάτι είναι φίλος της κατακράτησης και εχθρός της πίεσης.

Το κόλπο: Φτιάξτε το δικό σας αρωματικό μείγμα μπαχαρικών (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, κάρυ, σκόρδο σε σκόνη). Όταν νιώθετε ότι το φαγητό είναι άνοστο, προσθέστε μπαχαρικά αντί για έξτρα αλάτι.
Η διαφορά: Το φαγητό αποκτά βάθος γεύσης, χορταίνει τον ουρανίσκο, και εσείς έχετε μειώσει αυτόματα τη λήψη νατρίου. Η γεύση είναι το παν, αρκεί να την ψάξεις αλλού!

Η μαγική δύναμη του νερού (ή του ζωμού)

Πόσες φορές χρειάζεται να προσθέσουμε λάδι ή βούτυρο για να μην κολλήσει το φαγητό ή για να σοταριστεί; Πολλές.

Το κόλπο: Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα λαχανικά σας όχι με λάδι, αλλά με ζωμό λαχανικών ή απλώς με νερό (water sauté).
Προσθέστε 1-2 κουταλιές ζωμό ή νερό στο τηγάνι. Μόλις εξατμιστεί, ξαναπροσθέστε.
Η διαφορά: Τα λαχανικά γίνονται μαλακά, αποκτούν ωραία γεύση από τον ζωμό, και έχετε γλιτώσει θερμίδες από το περιττό λάδι, το οποίο μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος, ωμό, για καλύτερη γεύση.

Λοιπόν, αγαπημένοι μου! Θυμηθείτε: Η υγιεινή μαγειρική δεν είναι θυσία, είναι εξυπνάδα. Δώστε αγάπη στο φαγητό σας, αλλά με τον σωστό τρόπο.

Διαβάστε επίσης: 
Comfort Food: Γιατί η βροχή μυρίζει... παστίτσιο;  https://www.citystatus.gr/mageirikh/comfort-food-giati-i-broxi-myrizei-pastitsio
Αφράτο κέικ με μήλα και κανέλα https://www.citystatus.gr/mageirikh/aphrato-keik-me-mila-kai-kanela