Αφράτο κέικ με μήλα και κανέλα
Υλικά:
Για την Υγρή Βάση:
✅200 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
✅200 γρ. ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
✅3 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
✅120 ml γάλα (1/2 φλιτζάνι)
✅1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τα Στερεά Υλικά:
✅300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 φλιτζάνια)
✅3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
✅1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τα Μήλα & Άρωμα:
✅2 μέτρια μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους)
✅2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
✅2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
Για το Γαρνίρισμα (προαιρετικά):
✅Ζάχαρη άχνη ή γλάσο
Εκτέλεση:
1️⃣ Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τους κύβους μήλου με 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και τη ζάχαρη καστανή και τα αφήνουμε στην άκρη.
2️⃣ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ (π.χ. μακρόστενη ή στρογγυλή με τρύπα).
3️⃣ Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το καθένα πριν προσθέσουμε το επόμενο και ρίχνουμε τη βανίλια.
4️⃣ Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα.
5️⃣ Προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα των στερεών και το γάλα στο μείγμα του βουτύρου, ξεκινώντας και τελειώνοντας με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
6️⃣Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα κομμάτια μήλου και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
7️⃣ Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 45-55 λεπτά, ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε χλιαρό, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή περιχύνοντάς το με μια μπάλα παγωτό βανίλια (για αντίθεση θερμοκρασίας).
Καλή επιτυχία!!!