Υγιεινό κέικ μελομακάρονο χωρίς αλεύρι (με βρόμη & μπισκότα)

Υγιεινό κέικ μελομακάρονο χωρίς αλεύρι (με βρόμη & μπισκότα)

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, 

Εγώ έχω ήδη μπει σε "holiday mood". Ξέρω, ξέρω, είναι νωρίς, αλλά ποιος είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τον Δεκέμβριο για να μυρίσει το σπίτι κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι; Φέτος, όμως, θα κάνουμε την «επανάστασή» μας! Δημιουργήσαμε ένα κέικ-προσκύνημα στη γεύση του μελομακάρονου, αλλά χωρίς τύψεις. Ξεχάστε το αλεύρι και τις πολλές ζάχαρες. Αυτό το κέικ το φτιάχνετε με βρόμη και μπισκότα χωρίς ζάχαρη, και η γεύση του είναι τόσο πλούσια που θα νομίζετε ότι τρώτε... κέικ από τον Παράδεισο!

Υλικά

Για τη βάση (αντί για αλεύρι):

✅ 1 φλιτζάνι βρόμη (νιφάδες, αλεσμένες σε σκόνη) 
✅ 1/2 φλιτζάνι μπισκότα χωρίς ζάχαρη (π.χ. digestive, θρυμματισμένα) 
✅ 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
✅ 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα & 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

Για τα υγρά/δέσιμο:

✅ 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο (ελαφρύ) 
✅ 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο) 
✅ 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι (για τον χυλό) 
✅ 1 μεγάλο αυγό (για δέσιμο και δομή) 
✅ 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι (χωρίς ζάχαρη):

✅ 1/2 φλιτζάνι μέλι 
✅ 1/4 φλιτζανιού νερό 
✅ 1 ξυλάκι κανέλας & φλούδα πορτοκαλιού

Για το γαρνίρισμα:

✅ Ψιλοκομμένο καρύδι & κανέλα σκόνη

Εκτέλεση:

1️⃣ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ετοιμάζουμε μια μικρή φόρμα (π.χ. 20x20 εκ.) με λαδόκολλα. 

2️⃣ Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη βρόμη (σκόνη), τα θρυμματισμένα μπισκότα, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο. 

3️⃣ Σε άλλο μπολ, χτυπάμε το αυγό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά. 

4️⃣ Ενώνουμε τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πηχτός χυλός. 

5️⃣ Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Το κέικ/μπάρα είναι έτοιμο όταν ροδίσει. 

6️⃣  Ενώ ψήνεται το κέικ, βράζουμε το νερό, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 

7️⃣ Μόλις βγει το ζεστό κέικ από τον φούρνο, το τρυπάμε και περιχύνουμε το κρύο σιρόπι. Το αφήστε να απορροφήσει τα υγρά. 

8️⃣ Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι και κανέλα αφού κρυώσει τελείως.

Καλή σας επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!

Διαβάστε επίσης: 
Υγιεινό σοκολατένιο κέικ με 3 υλικά  
https://www.citystatus.gr/mageirikh/ygieino-sokolatenio-keik-me-3-ylika

Χοιρινό στο φούρνο με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι  
https://www.citystatus.gr/mageirikh/choirino-sto-phoyrno-me-meli-moystarda-kai-portokali