Χοιρινό στο φούρνο με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι

Χοιρινό στο φούρνο με μέλι, μουστάρδα και πορτοκάλι

Υλικά (για 6-8 μερίδες):

Για το Χοιρινό:

1.5 - 2 κιλά χοιρινό μπούτι ή λαιμό, χωρίς κόκαλο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Μαρινάδα:

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού μέλι
1/4 φλιτζανιού μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Για το Ψήσιμο (προαιρετικά):

1 κιλό πατάτες baby ή κομμένες σε κύβους
2 κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
1-2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

Εκτέλεση:

1️⃣ Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας (ελαιόλαδο, μέλι, μουστάρδα, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, σκόρδο και ρίγανη).

2️⃣Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το χοιρινό. Το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σακούλα τροφίμων και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Κάνουμε μασάζ στο κρέας για να πάει παντού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα, για να απορροφήσει τα αρώματα.

3️⃣Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

4️⃣Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα (κρατάμε την υπόλοιπη μαρινάδα) και το τοποθετούμε πάνω από τα λαχανικά. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

5️⃣ Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Περιχύνουμε το κρέας με την υπόλοιπη μαρινάδα και προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια ζεστό νερό στο ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1-1.5 ώρα (ή μέχρι το εσωτερικό του κρέατος να φτάσει τους 70°C).

6️⃣ Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, περιχύνοντας το κρέας με τα υγρά του ταψιού, ώστε να ροδίσει και να καραμελώσει η επιφάνειά του.

Αφήνουμε το κρέας να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες. Το σερβίρουμε με τα ψητά λαχανικά του ταψιού και λίγο φρέσκο μαϊντανό.

Καλή σας όρεξη!!!