Τουρλού τουρλού με κοτόπουλο

Τουρλού τουρλού με κοτόπουλο

Το τουρλού (τουρκικά: türlü) είναι έδεσμα της τουρκικής κουζίνας που μαγειρεύεται στην κατσαρόλα. Αποτελείται από βραστά λαχανικά και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μαγειρευτά κρέατα. Διάφορες ποικιλίες του τουρλού καταναλώνονται και στα Βαλκάνια. Είναι γνωστό ως τουρλί περιμές στην Αλβανία , τουρλού  ή τουρλού-τουρλού στην Ελλάδα, και ως τουρλί ταβά στη Βόρεια Μακεδονία

Το όνομα του εδ έσματος προέρχεται από την παλαιά τουρκική λέξη τουρλούγκ που σημαίνει "ποικιλία". Το τουρλού μπορεί να μαγειρευτεί σε ένα πήλινο σκεύος μαγειρέματος που ονομάζεται γιουβέτσι. Αυτός ο τύπος ονομάζεται τουρλού γιουβέτς στην Τουρκία και στη Βουλγαρία. Η σλαβομακεδονική έκδοση, τουρλί ταβά, παραδοσιακά μαγειρεύεται σε μια παρόμοια πήλινη κατσαρόλα, που ονομάζεται ταβά.[6]

Τα βασικά συστατικά του τουρλού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Το πιάτο περιλαμβάνει συνήθως πατάτες, μελιτζάνες και μπάμιες. Μπορούν να προστεθούν επίσης πράσινα φασόλια, πιπεριές, καρότα, κολοκύθια, ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδο. Οι εκδόσεις με κρέας περιέχουν συνήθως μοσχάρι ή χοιρινό αλλά στα Βαλκάνια μπορούν να περιέχουν και χοιρινό. Άλλα συνήθη συστατικά είναι το μαγειρικό λάδι, το νερό, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι ή μπούκοβο, ο πελτές και/ή πάστα πιπεριάς. Όλα αυτά τα συστατικά αναμειγνύονται και ψήνονται στο φούρνο. Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί με ρύζι και γιαούρτι στο πλάι.

Εμείς θα το κάνουμε με κοτόπουλο . Greek Style !!!!

Yλικά για την συνταγή μας

  • 1  στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κομμάτια / κύβους
  • 300 γραμμάρια μανιτάρια (κονσέρβας)
  • 5 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομματάκια
  • 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φετούλες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοχοντροκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 80-100  γραμ. τυρί κασέρι τριμμένο
  • ½ ποτήρι λαδάκι του Θεούλη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαγειρεύουμε ….

Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι και ροδίζουμε τα κρεμμύδια  σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο που είναι κομμένο σε κύβους και αφού σωταριστεί καλά από όλες τις πλευρές προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και μόλις τα μανιτάρια έχουν «πιεί» το νερό τους, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τις πιπεριές σε κομματάκια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 3 λεπτά να ψηθούν. Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια . Μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε το ξύδι και βγάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα γιουβέτσι (πήλινο δοχείο, ξέρετε αυτό από τα γιαούρτια ….). Το καλύπτουμε με το τριμμένο κασέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο στην πάνω σχάρα  του φούρνου για να λιώσει το κασέρι.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη !

 Keep going and don’t shoot the Chef !!!!