Μπισκοτάκια κανέλας με καστανή ζάχαρη

Μπισκοτάκια κανέλας με καστανή ζάχαρη

Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνονται καλά στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά. Τα μπισκότα μπορεί να είναι γλυκά, αλμυρά, γεμιστά κλπ. Τα μπισκότα είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα όλου του κόσμου, αφού αρέσουν εξίσου σε μικρούς και μεγάλους και συνδυάζονται το ίδιο τέλεια με το γάλα στο πρωινό, στο απογευματινό μου τσάι ή στον καφέ ακόμα και το βραδινό γιαουρτάκι , 

Η ιστορία της γαστρονομίας ισχυρίζεται ότι ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, καθώς οι άνθρωποι έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντάς τους με νερό. Έτσι τα μπισκότα θεωρήθηκαν απόγονοι των πρώτων αυτών τροφών. Η πρώτη μορφή μπισκότου εμφανίστηκε στην Κίνα οπού παρασκεύαζαν πίτες από σουσάμιρύζι ή φρούτα. Το μπισκότο πήρε το όνομά του την εποχή του μεσαίωνα στην Αγγλία. Η ονομασία του – bisquite – προέρχεται από τη λατινική φράση panis biscotus. Μια δεύτερη ονομασία από την Αμερική είναι το cookie . Η βασική διάφορα τους είναι ότι το cookie δεν φούσκωνε όταν ψηνόταν, σε αντίθεση με το μπισκότο που φούσκωνε. 

Το μπισκότο για μια περίοδο ήταν μια πρακτική τροφή σαν το ψωμί με την ιδιότητα να αποθηκεύεται και να διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα «σπογγώδες και ξερό μείγμα αλευριού, που αντιστέκεται  καλά στη μούχλα». Έπαιξε σημαντικό ρόλο στα ταξίδια καθώς αποτελούσε ιδανική τροφή. Όλα τα πλοία ήταν εφοδιασμένα με πολύ σκληρά μπισκότα και οι ναυτικοί συνήθιζαν να τα βουτάνε στην άλμη η στον καφέ για να μπορέσουν να τα φάνε. Έμειναν ως βασική τροφή των ναυτικών μέχρι την εμφάνιση της κονσέρβας.

Σήμερα θα τα κάνουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα.. 

Θα χρειαστούμε 

450 γραμμάρια αλεύρι αυτοφούσκωτο (που φουσκώνει μόνο του)

250 γραμμάρια βούτυρο adoro

1 αυγό

1 κούπα ζάχαρη καστανή

2 κουταλιές της σούπας κανέλα τριμμένη 

4 βανίλιες 

Αμύγδαλα ολόκληρα.

Ας  τα φτιάξουμε ….. 

Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο να μαλακώσει. 

Ανάβουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. 

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο , το αυγό, τη ζάχαρη, τις βανίλιες , την κανέλα. Ζυμώνουμε καλά να ανακατευτούνε όλα τα υλικά και έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.

Πλάθουμε σε μπαλάκια μικρά μπισκοτάκια  (απλώνουν πολύ στο ψήσιμο). Ιδανικά σε διάμετρο 2 εκατοστά το πολύ. 

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μπισκοτάκια με απόσταση μεταξύ τους, βάζουμε στο κέντρο κάθε μπισκότου από ένα αμύγδαλο. 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. Θα σας φανούν μαλακά μόλις τα βγάλετε αλλά μην τα αφήσετε περισσότερο στο φούρνο. Μόλις κρυώσουν , θα είναι πεντανόστιμα και τραγανά!!!! 

Καλή σας επιτυχία!!!

Κeep going and don’t shoot the chef !!!!