Comfort Food: Γιατί η βροχή μυρίζει... παστίτσιο;

Comfort Food: Γιατί η βροχή μυρίζει... παστίτσιο;

Αγαπημένοι μου αναγνώστες,

Κάθε φορά που ο καιρός κρυώνει, που η βροχή χτυπά το παράθυρο ή που απλά νιώθουμε μια δόση μελαγχολίας, ο εγκέφαλός μας ζητάει σχεδόν αυτόματα «Φαγητό Θαλπωρής» (Comfort Food). Είναι εκείνο το πιάτο που δεν είναι απλώς νόστιμο, αλλά κυρίως ζεστό, οικείο και παρηγορητικό.

Εγώ, η Δόνα Κουταλίνα, γνωρίζω καλά αυτή την αίσθηση. Όταν ήμουν μικρή και με έπιανε κρυάδα, η γιαγιά μου είχε πάντα έτοιμο ένα πιάτο τραχανά ή μια ζεστή φασολάδα. Αλλά γιατί ένα πιάτο, όπως το παστίτσιο ή η φασολάδα, έχει τη δύναμη να μας ηρεμεί; Η απάντηση βρίσκεται στη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στη μνήμη, το συναίσθημα και τη γεύση.

Η Ψυχολογία της Θαλπωρής, με τον τρόπο της Δόνας

Εμείς οι μαγείρισσες (και οι μαγειρικές ψυχές γενικότερα) ξέρουμε διαισθητικά ότι το Comfort Food λειτουργεί ως ένα «γευστικό καταφύγιο» για τον ενήλικα εγκέφαλο:

Η Δύναμη της Μνήμης: Όταν τρώμε, δεν γευόμαστε μόνο τα υλικά. Ξαναζούμε (ασυνείδητα) την ασφάλεια του σπιτιού της γιαγιάς ή της μητέρας μας. Αυτή η συναισθηματική μνήμη είναι τόσο ισχυρή, που η γεύση λειτουργεί ως ένα ασανσέρ πίσω σε μια εποχή χωρίς έγνοιες.

Η Χημική Αντίδραση: Μην ξεχνάτε, τα περισσότερα ελληνικά comfort foods είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Η κατανάλωσή τους αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης—της «ορμόνης της ευτυχίας»—στον εγκέφαλό μας. Είναι η φύση που μας δίνει ένα γλυκό χάδι για να νιώσουμε πιο χαλαροί.

Η Ζεστασιά της Υφής: Η αίσθηση του ζεστού φαγητού στο στόμα και στο χέρι (σκεφτείτε μια ζεστή σούπα!) προσφέρει μια άμεση αίσθηση φυσικής θαλπωρής, η οποία μεταφράζεται γρήγορα σε συναισθηματική ασφάλεια.

Η Ελληνική «Λίστα Επιβίωσης» για τον Χειμώνα

Στην Ελλάδα, τα πιάτα που ζητάμε όταν κρυώνουμε, συχνά συνοδεύονται από μια βαριά, «μαμαδίστικη» σάλτσα ή κρέμα. Ετοίμασα λοιπόν τη λίστα με τα 5 πιο δημοφιλή ελληνικά comfort foods, ιδανικά για μια βροχερή μέρα:

Παστίτσιο / Μουσακάς: Η βελούδινη μπεσαμέλ και το λιωμένο τυρί δίνουν την απόλυτη αίσθηση της πλήρους ικανοποίησης.
Φασολάδα: Η κλασική, πηχτή και ζεστή σούπα που θυμίζει σχολικές εκδρομές και χειμωνιάτικα μεσημέρια.
Γιουβέτσι: Το κριθαράκι που έχει πιει όλα τα ζουμιά από το κρέας και έχει γίνει ένα με τη σάλτσα.
Ρεβυθάδα (στο πήλινο): Το αργό μαγείρεμα και η γήινη υφή της ρεβυθάδας προσφέρει ηρεμία.
Κέικ (όπως αυτό με τα Μήλα και την Κανέλα): Η μυρωδιά της κανέλας που ψήνεται στο φούρνο είναι ένας άμεσος «διακόπτης» ευτυχίας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε την ανάγκη για ένα τέτοιο γεύμα, θυμηθείτε: δεν είναι απλώς λαιμαργία. Είναι ο εγκέφαλός σας που ζητάει μια δόση ευτυχίας, αγάπης και ασφάλειας. 

Η Δόνα Κουταλίνα σας εύχεται καλή απόλαυση και ζεστασιά!