Χοιρινό στο χαρτί (λαδόκολλα)

Χοιρινό στο χαρτί (λαδόκολλα)

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Ωστόσο, η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες. Άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από το χαρτί στο φαγητό μας είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.

  • Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας χαρτί, κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, από αξιόπιστες μάρκες για να εκμηδενίσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επισήμανση, διαφήμιση και παρουσίαση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να είναι σαφείς, πλήρεις και δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.Οι παραγωγοί και οι συσκευαστές οφείλουν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην επισήμανση των υλικών, έτσι θα πρέπει να διαβάσουμε τα ακόλουθα στην ετικέτα της συσκευασίας της λαδόκολλας:

·         τη φράση «για επαφή με τρόφιμα» ή ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση ή το ακόλουθο σύμβολο:

·         ειδικές οδηγίες, που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή και ορθή χρήση.

Στην περίπτωση της λαδόκολλας, θα πρέπει να διαβάσουμε οδηγίες σχετικά με το μέγιστο χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος, για παράδειγμα «κατάλληλο για χρήση σε φούρνο έως 220οC, max 60 λεπτά».

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, πχ αν η λαδόκολλα είναι κατάλληλη για air fryer ή τηγάνι ή συσκευασία τροφίμων στο ψυγείο. Υποχρεωτικά θα πρέπει να βρούμε αυτή την πληροφορία στην ετικέτα.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, πρέπει να ελέγχουμε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στην επισήμανση της λαδόκολλας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις που παρέχονται, μπορούμε να κάνουμε ασφαλή χρήση του υλικού στην κουζίνα μας.
Ας μαγειρέψουμε λοιπόν με ασφάλεια 

Θα χρειαστούμε:

1 κιλό χοιρινό από λαιμό, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες.
3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
15 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
¼ φλυτζανιού σέλινο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κουταλάκι γαρύφαλλα
3 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας πετιμέζι
3 κουτ. σούπας ξίδι
¼ φλιτζανιού κρασί λευκό
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Λίγο αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

1️⃣Ζεσταίνουμε τις 2 από τις 4 κουταλιές λάδι σε τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο και λίγο σκούρο. 2️⃣Σβήνουμε με το πετιμέζι και το ξίδι και προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο και το γαρύφαλο. 
3️⃣Μεταφέρουμε το κρεμμύδι σε ένα πιάτο. 
4️⃣Αλευρώνουμε και αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό. 
5️⃣Σκουπίζουμε ελαφρώς το τηγάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι να κάψει. Μόλις κάψει, σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. 
6️⃣Σβήνουμε με το κρασί και το μέλι και αποσύρουμε από την φωτιά. 
7️⃣Αναμειγνύουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι και προσθέτουμε το γιαούρτι. 
8️⃣Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 220 C. 
9️⃣Τοποθετούμε το μείγμα στο κέντρο μιας μεγάλης λαδόκολλας και την κλείνουμε καλά και στερεώνουμε να μην ανοίξει με έναν σπάγκο. Τοποθετούμε το «πακέτο» σε ένα ρηχό ταψί όπου έχουμε βάλει λίγο νερό και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Καλή σας επιτυχία

Keep going and don’t shoot the Chef !!!!