Σπιτικά Χριστουγεννιάτικα μπισκότα τζίντζερ (Gingerbread)
Αγαπημένοι μου φίλοι,
Η κουζίνα μας σήμερα μετατρέπεται σε εργαστήριο του Άγιου Βασίλη! Μετά τις παραδοσιακές μας δίπλες, σας καλώ σε ένα γευστικό ταξίδι. Ετοιμάζουμε τα πιο διάσημα μπισκότα των Χριστουγέννων: τα τραγανά Gingerbread! Το μυστικό τους κρύβεται στο φρέσκο τζίντζερ και τη μελάσα. Ελάτε να ζυμώσουμε, να φτιάξουμε ανθρωπάκια, έλατα και αστεράκια, και να τα στολίσουμε με το πιο λαμπερό γλάσο!
Υλικά:
Για τα Μπισκότα (Gingerbread):
✅ 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
✅ 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν σόδα (όχι μπέικιν πάουντερ!)
✅ 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
✅ 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (σκόνη)
✅ 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (σκόνη)
✅ 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (σκόνη)
✅ 2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ (φρέσκο, τριμμένο) ή 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
✅ 120 γρ. ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
✅ 100 γρ. καστανή ζάχαρη (πολύ μαλακή)
✅ 1 μεγάλο αυγό
✅ 60 ml μελάσα (ή πετιμέζι)
Για το Βασιλικό Γλάσο (Royal Icing):
✅ 250 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
✅ 1 ασπράδι αυγού (ή 2 κ.σ. σκόνη μαρέγκας + 2 κ.σ. νερό)
✅ 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
1️⃣ Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε (ιδανικά κοσκινίζουμε) το αλεύρι, το μπέικιν σόδα, το αλάτι και όλα τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ).
2️⃣ Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 3-4 λεπτά).
3️⃣ Προσθέτουμε το αυγό και τη μελάσα/πετιμέζι. Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
4️⃣ Προσθέτουμε σταδιακά τα ξηρά υλικά στα υγρά. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
5️⃣ Πλάθουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά 2 ώρες) για να σφίξει.
6️⃣ Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πατ σε σχήματα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C (στον αέρα) για 8-12 λεπτά. Τα μπισκότα πρέπει να σκληρύνουν ελαφρώς στις άκρες.
7️⃣ Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πάνω στη σχάρα.
8️⃣ Χτυπάμε στο μίξερ το ασπράδι με τον χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά την κοσκινισμένη άχνη μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο, λείο γλάσο. (Αν χρησιμοποιήσουμε σκόνη μαρέγκας, πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της συσκευασίας).
9️⃣ Μόλις τα μπισκότα κρυώσουν, γεμίζουμε ένα κορνέ ή ένα σακουλάκι ζαχαροπλαστικής με το γλάσο και στολίζουμε τα μπισκότα με σχέδια.
Καλή σας επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!
Διαβάστε επίσης:
Παραδοσιακές δίπλες με μέλι & καρύδι
https://www.citystatus.gr/mageirikh/paradosiakes-diples-me-meli-karydi
Δόνα Κουταλίνα