Σουβλάκι - πίτα και διατροφή

Σουβλάκι  - πίτα και διατροφή

Μεσημέρι ή βράδυ, στο χέρι ή πακέτο, σπίτι ή έξω με παρέα το σουβλάκι αποτελεί μια από τις αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων. Σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένα σουβλατζίδικο έτοιμο να ικανοποιήσει και το πιο απαιτητικό αφού υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε  κρέατα και συνοδευτικές σως. 

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος είναι σε διαδικασία καλυτέρευσης του βάρους του; Κάθε πότε «μπορεί» να καταναλώνει σουβλάκια ; Σε τι ποσότητα ; Ας το πάρουμε από την αρχή… 

Σε μια ισορροπημένη διατροφή ΤΙΠΟΤΑ δεν απαγορεύεται. Έτσι το σουβλάκι όπως και άλλα «απαγορευμένα» τρόφιμα ΔΕΝ αποτελούν εχθρό όταν  καταναλώνεται σε σωστή ποσότητα και σωστή συχνότητα !!! Αν όμως θέλουμε να το καταναλώσουμε πιο συχνά τότε με  μερικά τρικ μπορούμε να μειώσουμε τις θερμίδες και τα λιπαρά που περιέχει .  Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε την παραγγελιά . 

1. Επιλέξτε κοτόπουλο αντί χοιρινό  μιας και το 2ο περιέχει πολύ κορεσμένο λίπος . 

2 . Ζητήστε η πίτα σας να είναι χωρίς λάδι .Το λάδι που χρησιμοποιείται αρκετές φορές χάνει μεγάλο μέρος της ποιότητας του ειδικά στις μεγάλες θερμοκρασίες ψησίματος. 

3. Ζητήστε να σας βάλουν  μουστάρδα , γιαούρτι ή τζατζίκι αντί για σως ή μαγιονέζα . Θα γλιτώσετε λιπαρά και θερμίδες . 

4. Γεμίστε το άφοβα με  λαχανικά  επιλογής όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι κ.ά . Θα  προσδώσουν ωραία φυσική γεύση χωρίς λιπαρά αλλά με βιταμίνες. 

5. Αποφύγετε το έξτρα αλάτι  μιας  και όποιο κρέας και αν επιλέξετε  θα έχει μαριναριστεί με αλάτι και μυρωδικά . 

6. Αφαιρέστε τις πατάτες και έτσι θα κερδίσετε 80 με 100 kcal . 

7. Αν το ένα σας φαίνεται λίγο τότε συμπληρώστε με ένα επιπλέον καλαμάκι κοτόπουλο . 

Μη ξεχνάτε και τη σπιτική εκδοχή του όπου είναι ένας διαφορετικός τρόπος να μαγειρέψουμε το κοτόπουλο ή το μπιφτέκι κοτόπουλο και να το απολαύσουμε μια βραδιά με φίλους . Η μείωση των λιπαρών και η ποιότητα των γευμάτων,  μας αφορά όλους και όχι μόνο όσους προσέχουν το βάρος τους.