Μακροθρεπτικά συστατικά. Τι είναι και που τα βρίσκουμε

Μακροθρεπτικά συστατικά. Τι είναι και που τα βρίσκουμε

Μακροθρεπτικά συστατικά ονομάζονται οι θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν ενέργεια, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα :

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : Οι υδατάνθρακες είναι οργανικά μόρια που αποδίδουν ενέργεια στους μυς και τον εγκέφαλο. Δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή, αντιθέτως θα πρέπει να καλύπτουν το 50% – 55% των ημερήσιων αναγκών μας. Υπάρχουν 2 κατηγορίες υδατανθράκων: απλοί και σύνθετοι.

Απλοί υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, μέλι, ζάχαρη.

Σύνθετοι υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές, κ. ά  

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ : Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά συστατικά των μυών , της επιδερμίδας , των μαλλιών , των νυχιών και του σκελετού. Συμβάλλουν στην όραση , στην σύνθεση των ορμονών , στην αναπαραγωγή και τη μεταφορά του οξυγόνου , στον μεταβολισμό καθώς και στην προστασία του οργανισμού. Η πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι καλό να καταλαμβάνει το 15 % - 20 % της συνολικής ενέργειας . Υπάρχουν ζωικές ( ψάρι , κρέας , γαλακτοκομικά ) πηγές καθώς και φυτικές πηγές ( όσπρια , δημητριακά ) πρωτεϊνών. Σε περιπτώσεις χορτοφαγίας,  οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών μπορεί να αποδώσουν στο άτομο την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. 

ΛΙΠΗ : Τα λίπη είναι οργανικά μόρια αδιάλυτα στο νερό με πολλές βασικές λειτουργίες στον οργανισμό. Χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών ( Α, D, E, K ) και αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών. Συμβάλουν επίσης στην σύνθεση των ορμόνων, καθώς και στη θερμορύθμιση του οργανισμού. Τα διαιτητικά λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα κα ακόρεστα . Σε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει , τα λίπη , να καταλαμβάνουν το 30%  της ημερήσιας πρόσληψης.   
Γίνεται αντιληπτό  ότι μια ισορροπημένη διατροφή (είτε στόχος μας είναι η μείωση είτε η διατήρηση του βάρους ) θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο  η ποικιλία τροφίμων είναι απαραίτητη.