Μακροθρεπτικά συστατικά. Τι είναι και που τα βρίσκουμε
Μακροθρεπτικά συστατικά ονομάζονται οι θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν ενέργεια, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό.
Συγκεκριμένα :
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ : Οι υδατάνθρακες είναι οργανικά μόρια που αποδίδουν ενέργεια στους μυς και τον εγκέφαλο. Δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή, αντιθέτως θα πρέπει να καλύπτουν το 50% – 55% των ημερήσιων αναγκών μας. Υπάρχουν 2 κατηγορίες υδατανθράκων: απλοί και σύνθετοι.
Απλοί υδατάνθρακες: φρούτα, λαχανικά, μέλι, ζάχαρη.
Σύνθετοι υδατάνθρακες: ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές, κ. ά
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ : Οι πρωτεΐνες αποτελούν δομικά συστατικά των μυών , της επιδερμίδας , των μαλλιών , των νυχιών και του σκελετού. Συμβάλλουν στην όραση , στην σύνθεση των ορμονών , στην αναπαραγωγή και τη μεταφορά του οξυγόνου , στον μεταβολισμό καθώς και στην προστασία του οργανισμού. Η πρόσληψη πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι καλό να καταλαμβάνει το 15 % - 20 % της συνολικής ενέργειας . Υπάρχουν ζωικές ( ψάρι , κρέας , γαλακτοκομικά ) πηγές καθώς και φυτικές πηγές ( όσπρια , δημητριακά ) πρωτεϊνών. Σε περιπτώσεις χορτοφαγίας, οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών μπορεί να αποδώσουν στο άτομο την επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης.
ΛΙΠΗ : Τα λίπη είναι οργανικά μόρια αδιάλυτα στο νερό με πολλές βασικές λειτουργίες στον οργανισμό. Χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών ( Α, D, E, K ) και αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών. Συμβάλουν επίσης στην σύνθεση των ορμόνων, καθώς και στη θερμορύθμιση του οργανισμού. Τα διαιτητικά λίπη χωρίζονται σε κορεσμένα κα ακόρεστα . Σε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει , τα λίπη , να καταλαμβάνουν το 30% της ημερήσιας πρόσληψης.
Γίνεται αντιληπτό ότι μια ισορροπημένη διατροφή (είτε στόχος μας είναι η μείωση είτε η διατήρηση του βάρους ) θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο η ποικιλία τροφίμων είναι απαραίτητη.