Ζώντας στην εποχή της σύγχυσης

Ζώντας στην εποχή της σύγχυσης

Οι εποχές που ζούμε σίγουρα για πολλούς είναι πρωτόγνωρα δύσκολες. Οι δυσκολίες δεν αφορούν μόνο οικονομικά ζητήματα, αλλά κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Μεταβαίνοντας, λοιπόν, στην εποχή της ψηφιοποίησης, ο κάθε ένας από εμάς έχει πρόσβαση σε δυνατότητες, τις οποίες δεν θα μπορούσε να φανταστεί υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες εποχές. Αυτό σαν γεγονός φαινομενικά είναι καλό. Είναι;

Λόγω της ευρείας χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο όγκος πληροφορία που δεχόμαστε είναι τεράστιος. Δυστυχώς όμως, η κάθε πληροφορία δεν είναι πάντα έγκυρη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Το γεγονός αυτό, αφορά κάθε είδους πληροφορία σε κάθε θέμα. Ειδικά σε έννοιες και τομείς που είναι σχετικά καινούργιοι, η παραπληροφόρηση/παραπλάνηση είναι ο κύριος λόγος που μπορεί να κρατήσει πίσω μια κοινωνία ή ένα σύνολο κοινωνιών.

Πιο συγκεκριμένα, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έχει συνοδευτεί, κατά κύριο λόγο, από την λέξη περιβάλλον. Προφανώς, η συσχέτιση αυτή δεν είναι εντελώς λάθος, όμως, δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα. Όπως έχει αναφερθεί ξανά, η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά κάθε τι συσχετίζεται με την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Όποιον και να ρωτήσει κανείς σε μια συζήτηση, όμως, η παραπάνω έννοια έχει συνδεθεί πλήρως και μόνο με περιβαλλοντικά θέματα.

Ακόμα, πολλές φορές διαχέονται πληροφορίες που αναφέρουν τις αρνητικές επιπτώσεις των νέων δεδομένων (ψηφιοποίηση, δράσεις για το κλίμα κλπ) στην ελευθερία του ανθρώπου. Εδώ επιβάλλεται να τονισθεί το γεγονός ότι, κάθε δράση, τεχνολογία ή γνώση μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται. Επειδή, λοιπόν, το νόμισμα έχει πάντοτε δύο όψεις, θα ήταν καλό ο κάθε άνθρωπος να σκέπτεται και να ζυγίζει κάθε τι που ακούει ή διαβάζει.

Η εποχή της σύγχυσης, λοιπόν, διαμορφώνεται από εμάς και μόνο. Σίγουρα δεν είναι εφικτό και υγιές να συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας, αλλά υγιές είναι να επικρατεί η λογική και τα επιχειρήματα. Η σύγχυση τελικά οδηγεί πάντα σε αρνητικά αποτελέσματα και επιπτώσεις της κάθε αλλαγής. Και επειδή πλέον μιλάμε για αλλαγή κουλτούρας (κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά) στην καθημερινότητά μας, είναι απαραίτητο να είμαστε λογικοί και όχι συγχυσμένοι.