Παπαδοπούλου: Ένας αιώνας γεύσης – Η ιστορία πίσω από τα μπισκότα που μεγάλωσαν την Ελλάδα

Παπαδοπούλου: Ένας αιώνας γεύσης – Η ιστορία πίσω από τα μπισκότα που μεγάλωσαν την Ελλάδα

Η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. δεν είναι απλώς μια βιομηχανία τροφίμων· είναι ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και τα προϊόντα της είναι συνδεδεμένα με τις γλυκές αναμνήσεις κάθε γενιάς. Η πορεία της ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη και εξελίσσεται σε ένα success story που μετρά πάνω από έναν αιώνα.

Από την Πόλη στον Πειραιά: Η γέννηση του Πτι-Μπερ

Η ιστορία των μπισκότων Παπαδοπούλου ξεκινά το 1916 στον οικογενειακό φούρνο του Ιωάννη και της Μαρίας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη. Η Μαρία ήταν αυτή που ζύμωσε και έψησε τα πρώτα Πτι-Μπερ (Petit Beurre), χρησιμοποιώντας μια απλή ξύλινη σφραγίδα. Τα παιδιά της οικογένειας πουλούσαν τα μπισκότα χύμα στους δρόμους της Πόλης.

Το μεγάλο ορόσημο έρχεται το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια αναγκάζεται να φύγει και φτάνει στον Πειραιά, με αρχικό προορισμό τη Μασσαλία. Εκεί, σε ένα καφενείο, συνειδητοποιούν κάτι αναπάντεχο: στην Ελλάδα τα μπισκότα δεν ήταν γνωστά. Αυτή η στιγμή ήταν καθοριστική. Αντί να συνεχίσουν για τη Γαλλία, αποφασίζουν να μείνουν στην Ελλάδα και να διαδώσουν την τέχνη τους.

Η εγκατάσταση και ο εκσυγχρονισμός

Η οικογένεια εγκαθίσταται σε προσφυγική πολυκατοικία στην Αθήνα, κοντά στον Λυκαβηττό. Αγοράζουν έναν μικρό φούρνο και συνεχίζουν την παραγωγή: η μητέρα ζυμώνει και τα παιδιά πουλούν τα Πτι-Μπερ χύμα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Η βιοτεχνία αναπτύσσεται γρήγορα, και σταδιακά κυκλοφορούν άλλα κλασικά προϊόντα: τα μπισκότα Μιράντα, τα Γεμιστά και τα Cream Crackers.

1938: Λειτουργεί το πρώτο μικρό εργοστάσιο στην Αθήνα.

1940s: Κατά τη διάρκεια του πολέμου και της Κατοχής, η επιχείρηση επιτάσσεται, όμως τα Cream Crackers, χάρη στην αντοχή και τη σύνθεσή τους (φτιαγμένα από προζύμι), γίνονται μέρος της ξηράς τροφής των Ελλήνων στρατιωτών.

1957: Μετά από έρευνα και μελέτη ξένων βιομηχανιών από τον Νίκο Παπαδόπουλο, εγκαινιάζεται το πρώτο μεγάλο και σύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πέτρου Ράλλη. Η εταιρεία αποκτά ηγετική θέση στην ελληνική μπισκοτοποιία.

Ορόσημα και επέκταση: Από το "Π" στα Caprice

Η περίοδος μετά το 1970 σηματοδότησε την επέκταση και τη δημιουργία προϊόντων που έγιναν θρύλοι:

1972: Σχεδιάζεται το λογότυπο με το κεφαλαίο "Π" που συμπληρώνεται από τις φιγούρες των τεσσάρων παιδιών του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, συμβολίζοντας τον οικογενειακό χαρακτήρα της εταιρείας.

1978: Κυκλοφορούν για πρώτη φορά τα Caprice, οι βάφλες με κρέμα φουντουκιού, που έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα.

Επέκταση προϊόντων: Στα τέλη της δεκαετίας του '80, η εταιρεία κάνει ένα στρατηγικό άνοιγμα στην αγορά του ψωμιού, λανσάροντας τις Krispies φρυγανιές. Το 2013 εισέρχεται δυναμικά και στην αγορά του συσκευασμένου ψωμιού (ψωμί του τοστ).

Σήμερα, η εταιρεία Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως. Η ιστορία της αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η παράδοση, η οικογενειακή φροντίδα και η συνεχής καινοτομία μπορούν να μετατρέψουν μια συνταγή σε εθνική κληρονομιά.