Οι 5 «Υπερτροφές» του χειμώνα: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με ελληνικούς θησαυρούς

Οι 5 «Υπερτροφές» του χειμώνα: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με ελληνικούς θησαυρούς

Το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα υγείας ή χρήση συμπληρωμάτων, συμβουλευτείτε τον αρμόδιο γιατρό ή διαιτολόγο.

Όταν ο Καιρός Γυρίζει...

Ο Νοέμβριος είναι η εποχή που ο καιρός γυρίζει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, τα κρυολογήματα αρχίζουν να κυκλοφορούν και το σώμα μας χρειάζεται ενίσχυση. Πριν τρέξετε στα ακριβά συμπληρώματα διατροφής, θυμηθείτε: η καλύτερη άμυνα βρίσκεται στην ελληνική γη!

Η φύση μας προικίζει με εποχικές τροφές που λειτουργούν ως φυσικά «φάρμακα» για να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι οικονομικές, είναι νόστιμες και είναι γεμάτες βιταμίνες, ακριβώς όπως τις χρειαζόμαστε.

Ακολουθούν οι 5 ελληνικές «υπερτροφές» του χειμώνα που πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας.

1. Τα Εσπεριδοειδή (Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Λεμόνια)

Είναι η εποχή τους, και δεν είναι τυχαίο.
Η δύναμή τους: Είναι ο βασιλιάς της Βιταμίνης C, απαραίτητης για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων (τα «στρατεύματα» του ανοσοποιητικού) και τη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος.
Το τιπ: Μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι! Στη σαλάτα, στο ψάρι, αλλά και σαν ρόφημα με ζεστό νερό και μέλι (το γνωστό γιατροσόφι της γιαγιάς).

2. Το σκόρδο και το κρεμμύδι

Μπορεί να μην είναι οι πιο «κομψές» επιλογές, αλλά είναι οι πιο αποτελεσματικές.
Η δύναμή τους: Περιέχουν αλλισίνη (σκόρδο) και κουερσετίνη (κρεμμύδι), ουσίες με ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Λειτουργούν ως φυσικά αντιβιοτικά!
Το τιπ: Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό όταν είναι ωμό ή απλώς ελαφρώς μαγειρεμένο. Προσθέστε το ψιλοκομμένο στο λάδι της σαλάτας ή σε μια μπρουσκέτα.

3. Ρίγανη, φασκόμηλο, τσάι του βουνού (Τα ελληνικά βότανα)

Ο χρυσός της ελληνικής φύσης. Τα βουνά μας προσφέρουν τα καλύτερα αφεψήματα.
Η δύναμή τους: Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και έχουν αποδεδειγμένη αντιμικροβιακή δράση. Ειδικά το τσάι του βουνού (Σιδερίτης) είναι ο τέλειος «μαχητής» κατά των ιώσεων.
Το τιπ: Πιείτε καθημερινά ένα ζεστό αφέψημα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα (βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου) και λίγο μέλι (με τις δικές του αντιμικροβιακές ιδιότητες) για να γίνει πιο νόστιμο.

4. Τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο)

Είναι η εποχή τους και πρέπει να τα τιμήσετε!
Η δύναμή τους: Περιέχουν γλουκοσινολάτες, ουσίες που βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί και να ενισχύσει την άμυνά του. Το μπρόκολο, ειδικά, είναι γεμάτο βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες.
Το τιπ: Αντί να τα βράζετε (χάνοντας τα θρεπτικά συστατικά), προτιμήστε να τα ψήνετε στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Γίνονται πιο τραγανά και νόστιμα!

5. Το μέλι (και ο βασιλικός πολτός)

Ο ελληνικός χρυσός των μελισσών είναι ένας θησαυρός.
Η δύναμή τους: Το μέλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αποχρεμπτική και αντισηπτική δράση (ιδανικό για τον βήχα). Ο βασιλικός πολτός θεωρείται φυσικό τονωτικό του ανοσοποιητικού, γεμάτο βιταμίνες Β και μέταλλα.
Το τιπ: Προτιμήστε το σκούρο μέλι (π.χ. από κουμαριά), καθώς έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Μη το προσθέτετε σε πολύ ζεστό νερό για να μη χάσει τα ευεργετικά του ένζυμα.

Το κλειδί είναι η συνέπεια

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού δεν γίνεται μέσα σε μία μέρα. Βάλτε αυτές τις 5 ελληνικές υπερτροφές στο εβδομαδιαίο σας μενού και θα δείτε ότι ο χειμώνας θα σας βρει πιο δυνατούς και γεμάτους ενέργεια.