Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός διαπραγματεύσεων!

Ένας ξεχωριστός διαγωνισμός διαπραγματεύσεων!

Την δική τους αφήγηση για την συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαπραγμάτευσης 2021 και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, μοιράζονται μαζί μας, οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Μαρία Μερκούρη, Ιωάννα Ντάνου και Τάκης Λέλλας, γνωστοί και ως ΜΙΤ (Μαρία- Ιωάννα - Τάκης)!

 

Με αφορμή την προτροπή ενός εκ των καθηγητών μας, του κ. Νίκου Κανέλλου, ο οποίος μέσα από το μάθημα του μας παρουσίαζε στελέχη μεγάλων εταιριών, συμβούλων και ήθελε πραγματικά να μας μεταλαμπαδεύσει γνώσεις σε λίγες μόνο ώρες μαθήματος καθώς και να μας αφυπνίσει για να υπάρξουμε ενεργοί πολίτες, επιλέξαμε να συμμετάσχουμε σε έναν πολύ ενδιαφέρον διαγωνισμό διαπραγματεύσεων που διοργάνωσε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σκεφτήκαμε πως αν και είμαστε πρωτοετείς, και θα υπάρχουν σίγουρα καλύτερα επίπεδα γνώσεων και πληροφοριών από τα δικά μας, εμείς καλύπτουμε ένα μεγάλο φάσμα διότι υπάρχει φρεσκάδα ιδεών από το μικρότερο μέλος της ομάδας μας και εμπειρία από την συμφοιτήτρια μου και εμένα.Οπότε είχαμε ένα άρτιο πακέτο ,σωστό deal,ποικιλία πεποιθήσεων, αντικειμενικότητα, καινοτόμες ιδέες και άκρως αυταπόδεικτα στοιχεία για μία στοχευμένη πορεία ικανότητας διαπραγματεύσεων, εξου και δηλώσαμε συμμετοχή! Η χαρά και η ετοιμότητα μας ήταν οφθαλμοφανέστατη όταν μας ανακοινώθηκε πως προαχθήκαμε από τις 60 στις 24 καλύτερες ομάδες και με μια διαπραγμάτευση με έντονη έκβαση. Πλέον  είχε φτάσει ο δεύτερος γύρος αναμετρήσεων. Έχοντας ωραία συναισθήματα από την πρόκριση μας, ήμασταν ετοιμοπόλεμοι να διαπραγματευτούμε για δεύτερη φορά. Μας διακατείχε αγωνία αλλά και μια κινητήρια δύναμη για να ανταπεξέλθουμε ξανά, αν και γνωρίζαμε ότι σε αυτή τη φάση η δυσκολία επίτευξης του στόχου μας ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Η αναμέτρηση έφτασε και εμείς δυστυχώς δεν επιλεχθήκαμε από τις 24 στις 8 καλύτερες ομάδες του διαγωνισμού.

Μετά αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να υιοθετήσουμε την έκφραση ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και να ήμασταν πιο ανταγωνιστικοί αυτή τη φορά. Τον πήχη στον διαγωνισμό και στις διαπραγματεύσεις, όχι μόνο στο παιχνίδι αλλά και γενικά στην εργασία, στη ζωή δεν τον καθορίζουν οι κριτές ή οι καθηγητές ή ο περίγυρος, τον καθορίζεις ΕΣΥ ο ίδιος. Όταν ΕΣΥ ο ίδιος θα στοχαστείς και θα κάνεις αξιόλογες ενέργειες, από το πιο απλό μέχρι το πιο δύσκολο και μεγάλο εγχείρημα σου, τότε κανένας δε θα μπορεί να σε αμφισβητήσει και να μην αντιληφθεί την ικανότητα σου και την δεξιότητα σου! Έτσι λοιπόν ΕΣΥ θα είσαι περήφανος για τον εαυτό σου και αν περιβάλλεσαι από ομάδα,τότε θα μπορέσεις να την αίρεις ψηλά στους αιθέρες!

Αυτή λοιπόν ήταν η εμπειρία μας από τον διαγωνισμό, ένα ταξίδι γεμάτο συναισθήματα!Αφού εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και κάναμε την προσπάθεια μας, νιώθαμε πιο ισχυροί αυτή τη φορά, γιατί καταλάβαμε τα αδύνατα μας σημεία, γνωριστήκαμε καλύτερα και δεθήκαμε σαν ομάδα. Δεν ήμασταν πλέον τρεις απλοί συμφοιτητές, ήμασταν μια ομάδα που με αφορμή αυτόν τον διαγωνισμό δεθήκαμε και γίναμε πιο οργανωτικοί. Μπορεί να μην κερδίσαμε στον διαγωνισμό αλλά για μας η ομάδα μας ήταν ήδη νικήτρια και πανέτοιμη την επόμενη χρονιά, καλώς εχόντων των πραγμάτων και ξαναγίνει ο διαγωνισμός, να δηλώσουμε από τους πρώτους συμμετοχή και να διαπραγματευτούμε εντονότερα! Όπως αναφέρεται και από τον Freud’’καθώς προχωράμε στη ζωή, μαθαίνουμε τα όρια των ικανοτήτων μας’’. Ξέρετε δεν έχει πάντα καθοριστικό ρόλο ο προορισμός αλλά το ταξίδι, μέχρι να φτάσεις εκεί που επιθυμείς. Εμείς σε μια δύσκολη περίοδο πανδημίας και χωρίς καν να έχουμε γνωριστεί από κοντά, αν και διανύουμε το δεύτερο εξάμηνο, είχαμε ένα πολύ ωραίο ταξίδι και πραγματικά το απολαύσαμε γιατί μας διακατείχε θετική ενέργεια, ηρεμία και προπάντων η καλύτερη επικοινωνία.

Κλείνοντας και ολοκληρώνοντας έτσι την εμπειρία μας, έμμεσα ευχαριστούμε όλους όσους δημιούργησαν αυτόν τον ανατρεπτικό διαγωνισμό γιατί για εμάς αποτέλεσε ένα πραγματικό κίνητρο και για τις διαπραγματεύσεις μας στην καθημερινότητα μας, να θέλουμε όλο και περισσότερο  να διαπραγματευτούμε στις συζητήσεις μας με τους φίλους μας, με την οικογένεια μας, στον επαγγελματικό μας στίβο και πόσο μάλλον με όλους εσάς. 

Η ομάδα μας,  

Μ   Ι    Τ 

όχι από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, αλλά από  εδώ εγχώρια, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

                                                                              Μ αρία -Ι ωάννα – Τ άκης

                                                                            (Μερκούρη -Ντάνου -Λέλλας)