Μαγειρικά μυστικά για να γίνεις ο masterchef της κουζίνας σου

Μαγειρικά μυστικά για να γίνεις ο masterchef της κουζίνας σου

Το μαγείρεμα στο σπίτι δεν χρειάζεται να παίρνει ώρες και να είναι περίπλοκο για να είναι το φαγητό μας νόστιμο και θρεπτικό. Εάν ακολουθηθούν κάποιες βασικές αρχές, τότε το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι αλάτι και πιπέρι. 

Βήμα 1ο: Σωστή επιλογή υλικών

Η επιλογή καλών και ποιοτικών υλικών στο μαγείρεμά μας είναι το Α και το Ω για μια νόστιμη συνταγή. Τα υλικά καλής ποιότητας δεν είναι απαραίτητα πολύ ακριβά, μπορούν να βρίσκονται στο κρεοπωλείο της γειτονιάς ή στον πάγκο της συνοικιακής λαϊκής μας. Στον κρεοπώλη μας μπορούμε να βρούμε κομμάτια κρέας όπως το κιλότο που με την κατάλληλη κοπή, κόντρα στις ίνες του, μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά ψητά σχάρας. Όσον αφορά λαχανικά και φρούτα είναι σημαντικό να επιλέγουμε αυτά που είναι η εποχή τους. Για τα ψάρια τώρα, κι εδώ μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με την εποχή αλλά και εκείνα εκτός ιχθυοτροφιών. 

Βήμα 2ο: σωστό ψήσιμο

Ιδιαίτερα στα ελληνικά νοικοκυριά το ψήσιμο του φαγητού είναι πολύ παρεξηγημένο. Συνήθως υπερ ψήνουμε κρέατα, ψάρια και λαχανικά με αποτέλεσμα να χάνουν τους χυμούς τους αλλά και την υφή τους. 

Υπάρχουν φυσικά ασφαλείς βαθμοί ψησίματος για κάθε υλικό. Για να είμαστε σίγουροι ότι μαγειρεύουμε το φαγητό μας σωστά μπορούμε να προμηθευτούμε ένα μαγειρικό θερμόμετρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε το φαγητό. 

Μια βασική λεπτομέρεια ειδικά για το κρέας είναι η ξεκούραση. Μετά το ψήσιμο πρέπει να αφήσουμε το κρέας να ξεκουραστεί ώστε να κατανεμηθούν τα υγρά του  σε όλο του τον όγκο. 

Βήμα 3ο: Σωστή θερμοκρασία πριν το ψήσιμο

Είναι πολύ σημαντικό τα υλικά πριν το μαγείρεμα να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου κι αυτό γιατί το υλικό δεν θα πάρει πολύ χρόνο να έρθει στην τελική θερμοκρασία ψησίματος επιτυγχάνοντας να είναι πιο μαλακό και ζουμερό το τελικό αποτέλεσμα. 

Βήμα 4ο: Μπαχαρικά και μυρωδικά 

Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά είναι υποτιμημένα στην ελληνική κουζίνα. Κι όμως χωρίς καθόλου θερμίδες μπορούν να απογειώσουν το φαγητό Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε μαρινάδες, σάλτσες, σούπες αλλά και ψητά. 

Επίσης τα μπαχαρικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στο νερό όταν βράζουμε κάτι στην κατσαρόλα. Είτε αυτό είναι ρύζι, ζυμαρικά ή λαχανικά ένα ματσάκι από μυρωδικά όπως θυμάρι, φασκόμηλο και ρίγανη μπορούν να μειώσουν ακόμα και την ποσότητα αλατιού που χρειάζεται το φαγητό.