Έκθεση στον ήλιο και τι πρέπει να αποφύγουμε

Έκθεση στον ήλιο και τι πρέπει να αποφύγουμε

Έκθεση στον ήλιο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε για ένα υγιές δέρμα.
Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο, ο οργανισμός μας το ερμηνεύει σαν μια επίθεση. Eξειδικευμένα κύτταρα του δέρματος, τα οποία ονομάζονται μελανινοκύτταρα, είναι επιφορτισμένα με την προστασία του. 

1. Η ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι -επειδή διαθέτουν σκουρότερο τόνο δέρματος- θεωρούν πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για την προστασία της επιδερμίδας τους, γεγονός που δεν ισχύει. Φυσικά, όσοι έχουν ανοιχτό τόνο δέρματος και κοκκινίζουν εύκολα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 30SPF). Όμως συμβουλή μας είναι πως όλοι πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστή αντηλιακή προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

2. ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ
Αντίθετα με ότι συνηθίζουν οι περισσότεροι, το αντηλιακό είναι πλήρως λειτουργικό μόνο όταν εφαρμόζεται 20 λεπτά -τουλάχιστον- πριν βγει κάποιος εκτός σπιτιού. Η σωστή τοποθέτηση γίνεται  μετά την εφαρμογή της κρέμας προσώπου και σίγουρα πριν το μακιγιάζ.

3. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Αν κάποιος εργάζεται σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να χρησιμοποιεί αντηλιακό με δείκτη 50SPF και να φοράει ειδικά ρούχα. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακά μόνο στη παραλία, αλλά σε κάθε περίπτωση υπαίθριας δραστηριότητας. 

4. ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στις διακοπές, αρκετοί άνθρωποι επιθυμούν να μαυρίσουν γρήγορα και γι’ αυτό επιλέγουν ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει από την ακτινοβολία UVA και UVB, αλλά με χαμηλό δείκτη προστασίας. Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το αντηλιακό μας είναι ανθεκτικό κατά του νερού και ότι έχει δείκτη προστασίας 30SPF ή περισσότερο. Τα υπόλοιπα αντηλιακά θα προστατέψουν από το να καεί η επιδερμίδα μας αλλά όχι και από τον καρκίνο του δέρματος. 

5. ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ 10πμ-4μμ
Περιορίζουμε το χρόνο που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Εκείνες τις ώρες η ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο έντονη. Εξασκούμε τον κανόνα της σκιάς. Αν η σκιά είναι μικρότερη από εμάς, τότε οι ακτινοβολίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Τότε, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε ένα σκιερό μέρος.

6. ΠΙΝΟΥΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ & ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα, ο οργανισμός μας –που αποτελείται από μεγάλο μέρος από νερό- μπορεί να αφυδατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας προβλήματα σε δέρμα και όργανα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ενυδατώνουμε τακτικά το σώμα μας με πρόσληψη νερού, αποφεύγοντας ροφήματα που λειτουργούν διουρητικά (καφές, αλκοόλ κ.λπ.). 

*Για περισσότερες διευκρινήσεις ή τυχόν ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ειρήνη Νικολοπούλου στο εξής mail: irenenik001@gmail.com