Γυναικοκτονία

Γυναικοκτονία

Το σημερινό μας άρθρο είναι από τον Φίλιππο Μουστάκη, φοιτητή του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών.

Στην Ελλάδα του 2021 μια γυναίκα χάνει σχεδόν κάθε μήνα τη ζωή της από τα χέρια ενός άνδρα. Μια φίλη μας στραγγαλίζεται, βιάζεται, πυροβολείται για ένα και μόνο λόγο, επειδή είναι γυναίκα. Ακόμα και αν μερικοί συντηρητικοί κύκλοι το απορρίπτουν και εξεγείρονται σε όλα τα παράθυρα, κυριολεκτικά και μη,  μιλάμε για γυναικοκτονίες. Ένας όρος ο οποίος έχει διχάσει και έχει δημιουργήσει αντιδράσεις αλλά αποτελεί το σημείο τομής, το σημείο που πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τι κάναμε πριν την γυναικοκτονία αλλά και ποιοι είμαστε μετά από αυτή.

Πιο συγκεκριμένα, αναρωτιόμαστε όλοι τι μπορεί να ώθησε ένα τέρας για να σκοτώσει την γυναίκα, την αδερφή, την μάνα του. Ας κοιταχτούμε όλοι στο καθρέφτη λοιπόν και ας δούμε τον θύτη κατάμουτρα, γιατί αυτός είμαστε εμείς. Εμείς που ανεχόμαστε ή και πολλές φορές επιβραβεύουμε σεξιστικές δηλώσεις έχοντας ως πρόσχημα την σάτιρα και το χιούμορ. Ανέκδοτα με ξανθιές, μελαχρινές, Ρωσίδες και Ουκρανές, πόρνες και κομμώτριες ή με άλλα λόγια ανέκδοτα στα οποία η γυναίκα παίζει το ρόλο του αφελούς χαρακτήρα. Εμείς που παρακολουθούμε εκπομπές και ριάλιτι στα οποία η γυναίκα προωθείται απλά ως μια μηχανή αναπαραγωγής και βεβαίως ικανοποίησης του άνδρα και εν τέλει γίνεται το υποχείριο του. Εμείς που θα σχολιάσουμε το προκλητικό ντύσιμο μιας κοπέλας γιατί θεωρούμε ότι έχουμε αυτό το δικαίωμα. 

Αυτές οι συνήθειες, οι οποίες για πολλούς είναι και μη επιλήψιμες, είναι που ωθούν τον γυναικοκτόνο στο έγκλημα. Ωστόσο, μπορεί να μην την σκοτώσει, μπορεί να την βιάσει, να την χτυπήσει, να την βρίσει, να της απαγορεύσει να βγει από το σπίτι. Ή μπορεί απλά να της την πέσει σε ένα μπαρ και αν αυτή αντιδράσει θα μιλήσουν για ποινικοποίηση του φλερτ. Όμως αναρωτιέμαι πότε σταματάνε τα όρια του φλερτ και αρχίζουν της κακοποίησης. Όταν σου πιάνει το σώμα χωρίς την θέλησή σου τι είναι ; Όταν περπατάς στο δρόμο και σου σφυρίζουν τι είναι ; Όταν δεν σε αφήνει τι είναι ; Και τέλος όταν προβαίνει σε ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη χωρίς την θέλησή σου τι είναι; Φλέρτ ή κακοποίηση ; 

Και έρχεται η στιγμή της γυναικοκτονίας και ξεκινάει η συμπόνοια προς την οικογένεια του θύματος, η οργή και οι δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Όμως μέχρι εκεί. Καμία προσπάθεια αλλαγής του κατεστημένου. Αν δεν βγεις να διαδηλώσεις, να απαιτήσεις, να στηρίξεις έμπρακτα τότε άσε τα ψεύτικα δάκρυα. Αν συνεχίσεις να επεμβαίνεις στο πώς θα ντύνεται η κόρη σου, αν διδάσκεις τον γιο σου να συμπεριφέρεται υποτιμητικά στις γυναίκες γιατί είναι απλά και μόνο γκόμενες, τότε να τηρήσεις σιγή στην επόμενη γυναικοκτονία. Άλλωστε, σε λίγες μέρες θα ξεχαστεί και θα μιλάμε πάλι για τρίχες, κυριολεκτικά, για το ποιος πρέπει να βγαίνει στην παραλία και το τι πρέπει ο καθένας να φοράει. Θα βυθιστούμε πάλι στον γνωστό σεξιστικό μας λόγο μέχρι να συμβεί ξανά. Μόνο που τότε μπορεί να την γνωρίζουμε.

Οι γυναικοκτονίες δεν πρόκειται να σταματήσουν σε μια χώρα όπου η ισότητα αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός. Ευτυχώς, ένα τμήμα της κοινωνίας, κυρίως η νεολαία που τόσο πολύ την κατηγορούν, κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετές. Γι αυτό θα ήθελα εγώ αλλά και όλα τα άτομα που παλεύουν για μια καλύτερη και πιο ίση κοινωνία να ζητήσουμε προκαταβολικά συγγνώμη στην οικογένεια του επόμενου θύματος. Στην επόμενη κόρη, αδερφή , μητέρα που θα χάσει τόσο άδικα τη ζωή της. Συγγνώμη που δεν σε προστατέψαμε, που δεν ακούγαμε όταν φώναζες.