Επαναφορά τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

Επαναφορά τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2021

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν τις... παγίδες των αντικειμενικών δαπανών

Επανέρχεται από το 2022 η φορολόγηση βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης για φορολογούμενους που φέτος απαλλάχθηκαν ώστε να μην έχουν πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών δαπανών λόγω της πανδημίας. Νέες παρεμβάσεις ή αλλαγές στο εν λόγω καθεστώς δεν υπήρξαν, γεγονός που σημαίνει ότι το 2022 επανέρχεται η φορολογική κανονικότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες κ.ά., οι οποίοι εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους, θα φορολογηθούν με βάση τα ισχύοντα τεκμήρια.

Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι η  τύχη των τεκμηρίων, αλλά και αρκετών φορολογουμένων θα κριθεί τον Φεβρουάριο, δηλαδή λίγο πριν ανοίξουν οι «πύλες» του TAXIS για να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις, οπότε και θα υπάρχουν στη διάθεση της ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία και εικόνα των εισοδημάτων του 2021, ενώ όλα εξαρτώνται φυσικά και από την πορεία της πανδημίας και των ενδεχόμενων νέων μέτρων που θα έχουν ληφθεί ή πρέπει να ληφθούν.

Αν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σχεδόν "πιάσει" τα επίπεδα του 2019 το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει και το τρέχον έτος να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση από τα τεκμήρια και την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αναφέρει ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους και αφού προηγουμένως εξετασθούν τα στατιστικά δεδομένα που θα λάβουν από τις τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της "ζημιάς" για τους πληγέντες κι εφόσον τα στοιχεία δείξουν ότι πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια μέτρα ή παρόμοια, θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το πρώτο πεντάμηνο του έτους η οικονομία ήταν σχεδόν κλειστή

Με βάση τα ανωτέρω όπως όλα δείχνουν είναι εξαιρετικά πιθανό να παγώσουν τα τεκμήρια για όσους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα οι πληγέντες δεν θα έχουν υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων. Ειδικά προς το τελευταίο δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού των ζητούμενων αποδείξεων ακόμα και στη μείωση του πέναλτι 22% που ισχύει για όσους μαζέψουν λιγότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Για ποιους πιθανολογείται να παγώσουν τα τεκμήρια

- Όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2021 χαρακτηρίστηκε με βάση του ΚΑΔ ως πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής, 

- Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020,

- Ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε διαστήματος εντός του 2021,

- Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2021, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

Για τους ανωτέρω δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια υπό προϋποθέσεις:

Α) Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Β) Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

Γ) Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ακόμα και εάν υπέστησαν ζημιά και δεν ανήκουν σε πληττόμενους ΚΑΔ θα φορολογηθούν κανονικά και θα υπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Παράλληλα στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι είτε να επαναφέρει τη ρύθμιση που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2020, είτε να ισχύσει μειωμένο ποσοστό για όσους έχουν πληγεί με παράλληλη μείωση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν. Ωστόσο, δεν εξετάζεται να ισχύσει μικρότερη ποσοστό για τις υπόλοιπες κατηγορίες όπως έγινε για τα εισοδήματα του 2020.