Τριχόπτωση

Τριχόπτωση

Το σημερινό θέμα απασχολεί γυναίκες και άντρες…

Είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και σίγουρα έχετε παρατηρήσει μια έντονη τριχόπτωση που μπορεί να σας ανησυχεί.

θα  προσπαθήσω το θέμα τις τριχόπτωσης  να σας το μεταφέρω όσο πιο απλά γίνεται .

Η τρίχα

Η τρίχα αποτελείται από μια πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη και την παράγουν τα τριχοθυλάκια που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Όταν τα τριχοθυλάκια παράγουν νέες τρίχες, πέφτουν  οι παλιές και αντικαθίστανται από τις καινούριες. Τα τριχοθυλάκια έχουν ένα κύκλο ζωής τριών φάσεων. Το στάδιο ανάπτυξης 6-8 χρόνια, το μεταβατικό στάδιο 2-3 μήνες και το στάδιο ηρεμίας που είναι 6 μήνες. Εκεί η τρίχα πέφτει, μια καινούργια έρχεται και ο κύκλος αρχίζει πάλι. Το 90% των τριχών είναι στο στάδιο της ανάπτυξης και μόνο το 10% στο στάδιο της ηρεμίας. Η τριχόπτωση διαφέρει στους άντρες, στις γυναίκες και στα παιδιά. Στους άντρες παρατηρείται  ότι τα μαλλιά λεπταίνουν, η γραμμή στο μέτωπο υποχωρεί και υπάρχει απώλεια στην κορυφή(φαλάκρα). Στις γυναίκες παρατηρείται μια γενική αραίωση, συνήθως στην κορυφή του κεφαλιού όπως και σε όλο το σώμα. Οι τρίχες μεγαλώνουν σε όλα τα σημεία του δέρματος, εκτός τις παλάμες  και τις πατούσες.

Φυσιολογική τριχόπτωση

Το κεφάλι μας έχει περίπου 100.000-150.00 τρίχες και θεωρείται φυσιολογικό να χάνουμε 100 τρίχες περίπου την ημέρα, στο λούσιμο μπορεί και 250. Οπότε μην ανησυχήσετε σε ένα λούσιμο, ότι υποφέρετε από τριχόπτωση, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί κατά διαστήματα π.χ κάποιες εποχές του χρόνου. Αν όμως για μεγάλο διάστημα είναι πάνω από τα φυσιολογικά, τότε μιλάμε για αλωπεκία.

Παροδική τριχόπτωση

Η παροδική τριχόπτωση χαρακτηρίζεται από διάχυτη αραίωση σε όλο το κεφάλι και μπορεί να είναι από ανεπαίσθητη έως σημαντική.  Συνήθεις αίτιες, στρες, φαρμακευτικές αγωγές, λοιμώξεις, εγκυμοσύνη, κακή διατροφή, εξωτερικοί παράγοντες. Αυτό το είδος της τριχόπτωσης που ονομάζεται ανατρέψιμη μπορεί να αντιμετωπιστεί μετά από σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των αιτίων που την προκαλούν.

Η ανδρογενετική αλωπεκία

Εδώ οι τρίχες εξασθενούν και μετατρέπονται σε χνούδι. Αυτό προκαλείται από την δράση κάποιων ανδρικών ορμονών που λέγονται ανδρογόνα, π.χ. τεστοστερόνη και κάποιο παράγωγο. Τα τριχοθυλάκια παράγουν όλο και πιο λεπτές τρίχες και μετά γίνονται ανενεργά. Είναι συχνότερη στους άνδρες με  ένα μικρό  ποσοστό μέχρι την ηλικία των 30 και ένα μεγαλύτερο μέχρι τα 50. Ξεκινάει σταδιακά από τους δυο κροτάφους και προχωράει σταδιακά θυμίζοντας το γράμμα  «μ» . Τα μαλλιά αρχίζουν να λεπταίνουν στην κορυφή  μέχρι να δημιουργηθεί μερική ή ολική απώλεια. Αυτό το είδος  μπορεί να προσβάλει και τις γυναίκες, αλλά εδώ παίζουν  μεγάλο ρολό οι ορμονικοί παράγοντες όπως θυροειδής, περίοδος εγκυμοσύνης και φυσικά στην εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες η απώλεια των μαλλιών δεν είναι ολική, αλλά  αισθητή στην κορυφή και στην χωρίστρα. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε πλήρως και αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αυτό γίνεται με μεγάλη δυσκολία.

Πρόληψη 

Ο καλύτερος τρόπος για υγιή μαλλιά είναι η πρόληψη. Τα μαλλιά πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα πολύ υγιές δέρμα και αυτό θα το πέτυχουμε με κάποιες δραστικές ουσίες που περιέχουν κάποια προϊόντα (σαμπουάν , λοσιόν) που με την εξωτερική τους εφαρμογή μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τρίχας και την ενδυνάμωση της, όπως και να προστατεύσουν τη ρίζα από παράγοντες που έχουν σχέση με την κληρονομική προδιάθεση. 

Η συμβουλή μου είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, όσο το δυνατόν  λιγότερο στρες, όχι συχνό λούσιμο, να αποφεύγετε σφιχτές κοτσίδες και να αγαπάτε και να σέβεστε το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Γι' αυτό είτε προληπτικά (που αυτό είναι το καλύτερο), είτε στην περίοδο της τριχόπτωσης δώστε στο δέρμα και στα μαλλιά σας αυτό που χρειάζονται για να ζήσουν…

Φροντίδα!!!