Χειμώνας δέρμα και μαλλιά

Χειμώνας δέρμα και μαλλιά

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το δέρμα  της κεφαλής μας και τα μαλλιά, επηρεάζονται όχι μόνο από τους εσωτερικούς παράγοντες, όπως στρες, άγχος, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές, αφυδάτωση (εάν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό), κακή διατροφή (δίαιτα), φυσιολογική διαδικασία γήρανσης κ.α. αλλά και από τους εξωτερικούς, όπως η έκθεση στον ήλιο (ακτίνες UV), χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, ξηρότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, πολύ συχνό λούσιμο, βαφές, styling. 

Όλα αυτά επηρεάζουν το δέρμα της κεφαλής, το αφυδατώνουν και φυσικά τα μαλλιά που χάνουν τον όγκο και την ζωντάνια τους, ηλεκτρίζονται, φριζάρουν και γίνονται πιο ευαίσθητα στην ψαλίδα. 

Αν και ο χειμώνας δεν είναι συνδεδεμένος με την τριχόπτωση, κάποιες φορές  μπορεί να παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο, που συνήθως οφείλεται στην έλλειψη  υγρασίας στο δέρμα. 

Και ενώ όλοι φροντίζουμε και περιποιούμαστε διαφορετικά  το δέρμα του προσώπου και του σώματος μας το χειμώνα και διαφορετικά  το καλοκαίρι, αμελούμε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο δέρμα του κεφαλιού και στα μαλλιά μας. 

Το σμήγμα που παράγουν οι αδένες  είναι ένα φυσικό έλαιο που ενυδατώνει και προστατεύει  το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Για αυτό καλό θα είναι να αποφεύγουμε το πολύ συχνό λούσιμο, 2-3 φορές την εβδομάδα, εάν δεν είναι απαραίτητο το καθημερινό λούσιμο, όπως π.χ. λιπαρότητα και τρόπος ζωής, για να μην αφαιρούμε το σμήγμα και το δέρμα μας να γίνει ακόμα πιο ευαίσθητο.  Χρησιμοποιούμε ένα ενυδατικό σαμπουάν που σέβεται και ταυτόχρονα περιποιείται το δέρμα και τα μαλλιά. Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε το δέρμα κατά την διαδικασία του λουσίματος και ξεβγάζουμε πάρα πολύ καλά, με άφθονο νερό για να μην αφήσουμε κατάλοιπα. Καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε μια ενυδατική κρέμα (μάσκα), ειδική για το δέρμα, για να κρατάει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα περιποιείται και ενυδατώνει και τα μαλλιά. Δεν τρίβουμε ποτέ τα μαλλιά και το δέρμα με την πετσέτα. Στη συνέχεια σωστό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό serum στο δέρμα για έξτρα ενυδάτωση  και ένα living προϊόν στα μαλλιά για να μας βοηθήσει να τα χτενίσουμε και να μην σπάσουν. Στεγνώνουμε τα μαλλιά με σεσουάρ σε χαμηλή θερμοκρασία.   

Δεν πρέπει να ξεχνάμε να πίνουμε άφθονο νερό 1,5-2 λίτρα την ημέρα. Να τρώμε σωστά, φρούτα, λαχανικά που βοηθούν στην παραγωγή σμήγματος, λιπαρά ψάρια που διεγείρουν τους αδένες να παράγουν το σμήγμα. Εάν προσέξετε την διατροφή σας και αυξήσετε κάποια  πολύ θρεπτικά συστατικά  για ένα χρονικό διάστημα θα δείτε  πολύ μεγάλη διαφορά στο δέρμα και στα μαλλιά σας. 

Σήμερα  υπάρχουν στα κομμωτήρια  ειδικά σχεδιασμένα επαγγελματικά προϊόντα που σέβονται και ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ ταυτόχρονα  χαρίζουν  στα μαλλιά  ζωντάνια, λάμψη και ελαστικότητα. 

Εδώ βέβαια θα ήθελα να σας θυμίσω ότι εμείς οι κομμωτές ανάλογα με την τεχνογνωσία που έχει ο κάθε ένας από εμάς κάνει διάγνωση και συμβουλευτική μέχρι εκεί που μας επιτρέπεται. Από το σημείο αυτό και μετά, υποχρέωσή μας είναι, να σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για όποιες άλλες αλλαγές παρατηρείται στο δέρμα και στα μαλλιά σας, η κάποια πάθηση που μπορεί να πάσχετε.   

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΩΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΑΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ!!!