Τυρόψωμο

Τυρόψωμο

Κάθε φορά που έρχομαι στο χωριό και πηγαίνω στο σπίτι της γιαγιάς μου πάντα νοιώθω σαν μικρό παιδί. Εκεί ήταν η γιαγιά και η θεία και νονά μου που για να καλωσορίσει πάντα μου έφτιαχνε τυρόψωμο γιατί ήξερε ότι το λάτρευα. Φυσικά η θεία μου με τον χρωματιστό της κήπο ήταν και δεινή μαγείρισσα που κάθε στιγμή μας έκανε ευχάριστες εκπλήξεις. Για τι να σας πρωτομιλήσω; Για τις λεμονίτες της , τις πίτες, το σπιτικό τυρί, το κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι, τα τραγανά και δεμένα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ; Εννοείται πως όλα αυτά ήταν από τη δική τους παραγωγή! Η γεύση του φαγητού τους ήταν μοναδική και διαφορετική. Αλλά το τυρόψωμο (αδυναμία μου) «τα ‘σπαγε!!!!!!» . Η γιαγιά μου έλεγε πως όλα τα φαγητά έτσι και οι ζύμες θέλουν στοργή, πώς να το κάνουμε! Ιδίως το ψωμί έχει ανάγκη από «χάιδεμα» και τρυφερότητα! Μη γελάτε, έτσι είναι τα πράγματα. Μετά από πολλές δοκιμές πάνω στα διάφορα τυρόψωμα, κατέληξα, λοιπόν, στη συγκεκριμένη συνταγή την οποία δεν την αλλάζω για κανέναν λόγο αλλά όμως δυστυχώς δεν συγκρίνεται με της γιαγιάς μου και θείας-Νονάς. Οι γυναίκες αυτές ήταν εκτός «συναγωνισμού». Έμπνευσή μου, η γιαγιά, η θεία και Νονά μου φυσικά. 

Πάμε να προσπαθήσουμε

Θα χρειαστούμε:
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
5 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό ή πρόβειο
1 πακέτο μαργαρίτη ή βούτυρο (250 γρμ.)
½ κιλό φέτα σκληρή ή πικάντικο κεφαλοτύρι
Λίγο σουσάμι
2 κουταλιές λαδάκι του Θεούλη

Ας το «συναρμολογήσουμε»

Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ. Λιώνουμε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ρίχνουμε στο μείγμα. Τρίβουμε τη φέτα ή το κεφαλοτύρι σε χοντρό τρίφτη ή τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια (το προτιμώ έτσι) και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη να φεύγει άνετα από τα χέρια μας. Στο τέλος του ζυμώματος ρίχνουμε μία-δύο κουταλιές λάδι.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο-τρεις μπάλες, τις πιέζουμε με τις παλάμες μας. Τις βάζουμε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Καλή σας επιτυχία

Keep going and don’t shoot the Chef !!!!