Τηγανητός μπακαλιάρος με αυγά και ψωμί

Τηγανητός μπακαλιάρος με αυγά και ψωμί

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος με συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα  να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και επιπλέον δεν υπήρχαν ψυγεία.
Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα  λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα. Έτσι ο μπακαλιάρος, μπήκε στο τραπέζι μας  και διεκδίκησε κορυφαία  θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο.
Η ακριβής όμως αιτία για την επιλογή μπακαλιάρου κι όχι κάποιου άλλου ψαριού χάνεται στο παρελθόν. Μια άλλη ιστορική εκδοχή αναφέρει  ότι ο παστός μπακαλιάρος κατέκλυσε την αγορά της χώρας μας κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι  τον έφερναν εδώ σε μεγάλες ποσότητες για να πάρουν ως αντάλλαγμα σταφίδες. Το γεγονός ότι ήταν παστός έκανε πιο εύκολη τη συντήρησή του αλλά και την εξάπλωσή του σε όλη τη χώρα.

Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε τηγανητό μπακαλιάρο λίγο πιο εκλεπτυσμένο.

Υλικά:

  • 4 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι ψωμί, τριμμένο
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε πλένοντας καλά τα φιλέτα μπακαλιάρου και στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτες.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε τα αυγά.
Σε ένα τρίτο μπολ, βάλτε το ψωμί που τρίψατε.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Περάστε κάθε φιλέτο μπακαλιάρου από το μείγμα αλευριού, στη συνέχεια στο αυγό, και τέλος στο ψωμί.
Τηγανίστε τα για περίπου 3-4 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να πάρουν το χρώμα του χρυσού.
Αφαιρέστε τα φιλέτα από το τηγάνι και αφήστε τα να στραγγίσουν σε χαρτοπετσέτες για λίγα δευτερόλεπτα.
Σερβίρετε τα φιλέτα μπακαλιάρου με λεμόνι για γαρνιτούρα.

Καλή σας όρεξη!!!! 
Κeep cooking and don’t shoot the Chef !!!!