Σπιτική λεμονάδα

Σπιτική λεμονάδα

ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΣΠΙΤΙΚΗ άκρως δροσιστική!!! 

Λε, μωρέ, λεμονάκι μυρωδάτο …… λέει το γνωστό τραγούδι, αφιερωμένο στη λεμονιά.  

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σε κάθε κήπο και αυλή. Με καταγωγή από την Ινδία, η λεμονιά ανήκει στα εσπεριδοειδή δέντρα, μαζί με την πορτοκαλιά και την μανταρινιά. Τα φύλλα της λεμονιάς έχουν γυαλιστερό πράσινο χρώμα και όταν τα τρίψουμε αναδίδουν το χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Τα παλιά χρόνια, στο πρώτο μπάνιο του νεογέννητου, οι μανάδες έριχναν φύλλα λεμονιάς μέσα στο νερό για να μοσχομυρίζουν όταν μεγαλώσουν τα μωρά.(!) Τα πανέμορφα άνθη της, οι αρωματικοί λεμονανθοί, έχουν άσπρο χρώμα εξωτερικά και λίγο μωβ εσωτερικά, αναδίδουν ένα πολύ γλυκό άρωμα και πολλές νύφες τα θέλουν για στολισμό. Οι καρποί της – τα λεμόνια- χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική , είτε οι φλούδες είτε ο χυμός.  

Εκτός από την παραδοσιακή καλλιέργεια στο έδαφος, μπορούμε να καλλιεργήσουμε λεμονιά σε γλάστρα για καλλωπισμό καθώς και για να απολαμβάνουμε νόστιμα λεμόνια από το μπαλκόνι μας. -   

Σήμερα  θα σας προτείνω να φτιάξετε σπιτική λεμονάδα. Ένας χυμός που ειδικά τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ δροσιστικός και απολαυστικός . 

   ΛΕΜΟΝΑΔΑ  ΣΠΙΤΙΚΗ άκρως δροσιστική !!! 

 

Θα χρειαστούμε: 

1 ποτήρι χυμό λεμονιού  

1 & 1/3  ποτήρι  Ζάχαρη  (κρυσταλλική ή και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακατέργαστη-καφέ- μόνο που θα είναι το χρώμα λίγο «καφετί» του χυμού και όχι «λεμονί» - εγώ χρησιμοποιώ μισή-μισή). 

½ ποτήρι Νερό 

Ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο  

(1 πουγκάκι , αυτά που χρησιμοποιούνται για μπιζού) 

Κατσαρόλα 

Ξύλινη κουτάλα 

Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε μία κατσαρόλα και προσθέτετε  το ξύσμα του λεμονιού μέσα στο πουγκάκι καλά δεμένο (ο λόγος είναι ότι έτσι δεν θα ταλαιπωρηθείτε να σουρώσετε το σιρόπι). 

Βράζετε για 5΄λεπτά σε δυνατή φωτιά (μετά την έναρξη του βρασμού, εννοείται) ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη.  

Αφαιρείτε την κατσαρόλα  από το μάτι και πετάτε το πουγκάκι. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και μετά προσθέτετε στην κατσαρόλα  το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε. 

Το αφήνετε «να κάτσει» για περίπου 4-5 ώρες. Το ανακατεύετε άλλη μία φορά, γεμίζετε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρείτε στο ψυγείο. 

Πριν από κάθε χρήση, ανακινείστε καλά το μπουκάλι. Βάζετε σε ποτήρι  1 προς 3 δηλαδή ένα μέρος  χυμό και  3 μέρη κρύο νερό , ανακατεύετε και στην….υγειά σας.  

Μπορείτε να βάλετε αντί για σκέτο κρύο νερό και ανθρακούχο νερό ή σόδα, να το εμπλουτίσετε και με φύλλα φρέσκου δυόσμου.  

Υ.Γ1. αν στύψετε πρώτα τα λεμόνια, μέχρι να φθάσετε στη φάση να ρίξετε το χυμό στο σιρόπι, διατηρείστε το χυμό στο ψυγείο.  

Υ.Γ2. αν κάνετε «διπλή»  ή «τριπλή» δόση, απλά διατηρείστε τη λεμονάδα στο ψυγείο σε γυάλινα μπουκάλια  μέχρι να την καταναλώσετε. 

Keep going and don't shoot the Chef!