Σοκολατάκια μανταρινιού

Σοκολατάκια μανταρινιού

Η ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ 

Η ιστορία του φρούτου ξεκινά από την Κίνα  πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους Μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.  

Ο Ρώσος ναύαρχος Χέϊδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Εχει ηρεμιστική δράση λόγω της παρουσίας  αλάτων. .Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. θεωρητικά αποδίδει 53 θερμίδες. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης 

Θυμάμαι τη γιαγιά μου που με την φλούδα από το μανταρίνι έκανε καντηλάκι. Δηλαδή το έκοβε σιγά σιγά οριζόντια στη μέση, αφαιρούσε τη φλούδα προσεκτικά και στο πάνω μέρος με το μαχαιράκι της έκανε μία τρυπούλα εκεί που ήταν το κοτσάνι. Στο κάτω μέρος, όπως έβγαζε το εσωτερικό έμενε στον πάτο ένα μικρό κοτσανάκι λευκό. Έβαζε λίγο λαδάκι και άναβε το κοτσανάκι. Τοποθετούσε και το επάνω μέρος και έτοιμο το καντηλάκι. 

Τα μανταρίνια τρώγονται ωμά ή σε φρουτοσαλάτες ή μαρμελάδα ή ως φυσικός χυμός.. Εμείς όμως θα εκμεταλλευτούμε τις φλούδες του και θα κάνουμε σοκολατάκια  και το εσωτερικό του μπορούμε να το φάμε ωμό ή στον αποχυμωτή και έτοιμος ο χυμός.  

Η συνταγή μας  

Σοκολατάκια από μανταρινόφλουδες  

Θα χρειαστούμε  

10 μανταρίνια τις φλούδες μόνο.  

1 ποτήρι ζάχαρη 

1 ποτήρι νερό.  

200 γραμμάρια αμύγδαλα καβουρδισμένα 

Φρυγανιά τριμμένη 

500 γραμμάρια κουβερτούρα (είτε κλασσική είτε bitter που εμένα μου αρέσει περισσότερο ο συνδυασμός της με τη γεύση του μανταρινιού) 

Ξεκινάμε …..  

Πλένουμε τα μανταρίνια.

Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και βάζουμε τις φλούδες σε μία κατσαρόλα με νερό.  

Τα βράζουμε για 10΄λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κάνει «μπουρμπουλήθρες» τα νερό. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στο multi να γίνουν πολτός ή τα πολτοποιούμε με ένα πηρούνι. Βάζουμε στην φωτιά σε δυνατό την κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και ανακατεύουμε  μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα των μανταρινιών και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 5΄λεπτά. Κτυπάμε τα αμύγδαλα στο multi να ψιλοχοντροκοπούν και τα προσθέτουμε στο μείγμα των μανταρινιών, ανακατεύουμε  και το αφήνουμε να κρυώσει.  

Προσθέτουμε φρυγανιά τριμμένη μέχρι να μπορούμε να κάνουμε μπαλάκια και να μην κολλάει στα χέρια μας . Τα πλάθουμε όλα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.   

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν – μαρί . Προσέχουμε να μην μας καεί.  

 Μόλις λιώσει η κουβερτούρα αμέσως την αφαιρούμε από τη φωτιά και αρχίζουμε το «μπάνιο». Δηλαδή παίρνουμε ένα ένα τα μπαλάκια και με την βοήθεια δύο μικρών κουταλιών τα βουτάμε στην κουβερτούρα να καλυφθούν και τα τοποθετούμε στην λαδόκολλα . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα καταναλώσουμε. 

Καλοφάγωτα !!!!  

 Keep going and don’t shoot the Chef!!!