Σάλτσα με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

Σάλτσα με κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης θεωρούνται υπερτροφή για τις σημαντικές βιταμίνες τους, όπως είναι η βιταμίνη C και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν. Τις γνωρίζουν μάλιστα και τις αγαπούν και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, μέσω των τουριστών στη χώρα μας. Οι κόκκινες πιπεριές ήρθαν από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και ειδικότερα από τη Βραζιλία και το Μεξικό στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Εκατό περίπου χρόνια αργότερα, έφτασαν και στην Ελλάδα. Περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας όπως η Φλώρινα, οι Πρέσπες, η Αριδαία, η Βέροια και η Κοζάνη υποδέχτηκαν τον νέο, νόστιμο και εξωτικό τότε, καρπό. Τα εύφορα όμως χώματα της Φλώρινας και οι κλιματολογικές της συνθήκες, βοήθησαν την κόκκινη πιπεριά να προσαρμοστεί και να ευδοκιμήσει περισσότερο από τις άλλες περιοχές. Στις μέρες μας καλλιεργείται και σε άλλα μέρη της πατρίδας . 

Οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης θεωρούνται υπερτροφή και δικαιολογημένα. Περιέχουν τη διπλή ποσότητα βιταμίνης C από ότι οι πράσινες πιπεριές, δεκαπλάσια βιταμίνη Α και Β6, Ε και Κ. Αποτελούν επιπλέον μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βήτα-καροτίνης, φυλλικού οξέος, καλίου, λυκοπένιου, μαγνησίου και μαγγανίου. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες , συμμάχους στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών που υποβάλουν τον οργανισμό μας σε οξειδωτικό στρες. Είναι γευστικές με λίγες θερμίδες , χωρίς λιπαρά και χοληστερόλη, αυξάνουν τον μεταβολικό μας ρυθμό, δεν περιέχουν καψαϊκίνη. 

Η συνταγή μας είναι:

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ 

Η σάλτσα αυτή συνδυάζεται και τρώγεται με πολλά φαγητά. Με ψητά,  με ζυμαρικά, σε καναπεδάκια , μία κουταλιά προσδίδει ιδιαίτερη γεύση στα λαδερά φαγητά κατσαρόλας (όσπρια φακές, φασόλια, στα φασολάκια, αρακά) και στου φούρνου (μπριάμ, γίγαντες κλπ). Συνδυασμοί άπειροι. Πειραματιστείτε.  

Θα χρειαστούμε: 

1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης 

1 ½ ποτήρι κρασιού ξίδι (λευκό κατά προτίμηση) 

2 κ.γ. μπούκουβο 

2 κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι 

300 γραμ. ζάχαρη 

Και  

1 κατσαρόλα 

1 σουρωτήρι μεγάλο  

1 ξύλινη κουτάλα 

Πλέντερ 

Πλένουμε καλά τις πιπεριές, αφαιρούμε τους σπόρους, κόβουμε σε κομμάτια και στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.  

Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ξίδι, το μπούκουβο , το γλυκό κόκκινο πιπέρι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. 

Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να «δέσει». Το ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Όταν «έχει δέσει», βγάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε αποστειρωμένο  γυάλινο βάζο. Από τη στιγμή που θα την ανοίξουμε, την φυλάμε στο ψυγείο. Έχει πολλή μεγάλη διάρκεια «ζωής». 

Αν σας  αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να αυξήσετε, ακόμη και να διπλασιάσετε  την ποσότητα του μπούκουβου, αλλά…. με προσοχή!  

Καλή επιτυχία !!!! 

Keep going and don’t shoot the chef !