Ρύζι μπασμάτι με κοτόπουλο, λαϊμ (ή μοσχολέμονο) και δυόσμο

Ρύζι μπασμάτι  με κοτόπουλο,  λαϊμ (ή μοσχολέμονο) και δυόσμο

Το μπασμάτι είναι μια ποικιλία μακρύκοκκου ρυζιού που καλλιεργείται κυρίως στο Πακιστάν και στην Ινδία, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Μπασμάτι σημαίνει «ευωδιαστός», καθώς το ρύζι απελευθερώνει μοναδικά αρώματα όταν μαγειρεύεται.

Θα χρειαστούμε 

  • 800 γρ. στήθος κοτόπουλο (κομμένο σε 8 κομμάτια)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 100 γρ. λαδάκι του Θεούλη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

  • 50 γρ. χυμός λάϊμ
  • Ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (μόνο το λευκό μέρος)
  • 4-5 κλωναράκι δυόσμο μόνο τα φύλλα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. λαδάκι του Θεούλη

Για το ρύζι

  • 200 γρ. μπασμάτι
  • 400 γρ. νερό
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο
  • 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C . Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κομμάτια του κοτόπουλου με τον δυόσμο, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, το μισό από το λαδάκι και αλατοπιπερώνουμε. 
Τα καλύπτουμε με την μαρινάδα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Λαδώνουμε ένα ταψί και τα απλώνουμε μέσα. 
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, γυρίζοντάς τα κατά διαστήματα. 
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ρίχνοντας μέσα στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το δυόσμο, το χυμό με το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε, πολτοποιούμε και σιγά σιγά προσθέτουμε και το λαδάκι. 

Φτιάχνουμε και το ρύζι. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ξύσμα, το λαδάκι και το αλάτι. Την βάζουμε σε δυνατή φωτιά. 
Όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. 
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο νερό. Αν δεν το έχει απορροφήσει τελείως, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί. Έτσι, απορροφάται και το υπόλοιπο νερό. 

Σερβίρουμε το κοτόπουλο πάνω στο ρύζι και περιχύνουμε με την σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!