Πράσα με κοτόπουλο ογκρατέν

Πράσα με κοτόπουλο ογκρατέν

Ογκρατέν είναι ένας τρόπος μαγειρέματος διαφόρων φαγητών στον φούρνο. Η λέξη προέρχεται από την γαλλική φράση “au gratin” που σημαίνει “στον φούρνο”. Στην ουσία, το μαγείρεμα γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία, συνήθως στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού και να δημιουργηθεί μια γευστική κρούστα. Μπορούν να μαγειρευτούν ζυμαρικά, λαχανικά, κοτόπουλο ή άλλο κρέας και γενικά οποιοδήποτε φαγητό. Το πιο διάσημο πιάτο που μαγειρεύεται με αυτόν τον τρόπο είναι οι πατάτες ογκρατέν, που είναι πολύ νόστιμες και εντυπωσιακές. Παραδοσιακά, οι συνταγές για ογκρατέν περιέχουν τυριά στο πάνω μέρος του φαγητού, τα οποία λιώνουν στον φούρνο και δίνουν πολύ ωραία εμφάνιση, αλλά και γεύση. Σε άλλες περιπτώσεις, το ογκρατέν μπορεί να περιέχει και κομματάκια ψωμιού ή φρυγανιάς, βούτυρο ή ακόμη και διάφορες σάλτσες, όπως η μπεσαμέλ.

Σήμερα η πρόταση είναι πράσα με κοτόπουλο ογκρατέν .

Θα χρειαστούμε 

Για 6 άτομα

  • 4 με 5 κουταλιές φυτίνη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • ½ κιλό στήθος κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ποτήρι άσπρο κρασί
  • ½ κουταλάκι ρίγανη τριμμένη
  • 1 κουταλάκι σκόνη κάρυ
  • 600 γραμ. πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 200 γραμ. κρέμα γάλακτος 
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 70 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε την φυτίνη σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαραθούν προσθέτουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε.
Προσθέτουμε τα πράσα στην κατσαρόλα και μόλις σοταριστούν ρίχνουμε το κρασί και τα μυρωδικά και το αφήνουμε για 10 λεπτά στη φωτιά.
Τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρέξ εναλλάξ με το κοτόπουλο και τα λαχανικά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την κεφαλογραβιέρα και το μοσχοκάρυδο και το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ψηθούν οι πατάτες. Σερβίρετε αμέσως !

Καλή σας όρεξη !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!