Πομοντόρι (ντοματάκι) Σαντορίνης με φέτα και βίδες

Πομοντόρι (ντοματάκι) Σαντορίνης  με φέτα  και βίδες

Το πομοντόρι είναι μία ποικιλία της ντομάτας. Πρώτο καλλιεργήθηκε μετά τα μέσα του 18ου αιώνα στην περιοχή του  San Marzano  sul Sarno και η ποικιλία αυτή (San Marzano) είναι προϊόν ΠΟΠ. Οι Ναπολιτάνοι στη δική τους διάλεκτο λένε τις ντομάτες Pummarole. Και δεν διαφέρει μόνο η λέξη, αλλά και η νοστιμιά. Γιατί οι δικές τους, μεγαλωμένες με λιακάδες σε ηφαιστειογενή χώματα, με την ανάσα του Βεζούβιου, είναι οπωσδήποτε μοναδικές.  ΟΜΩΣ !!!!! Το 1818 ένας ηγούμενος από το καθολικό μοναστήρι της Σύρου  έφερε τα πρώτα ντοματάκια στην Ελλάδα. Αυτή η ποικιλία άρχισε να καλλιεργείται τακτικά το 1875 στην Σαντορίνη.  Τα ντοματάκια της Σαντορίνης   τα «κτυπά» ο ήλιος και η αλμύρα και το ιταλιάνικο πομοντόρι βρίσκει το alter ego του στην γη του νησιού ! Εκεί απορροφούν τον ήλιο και το ηφαιστιογενές έδαφος τους δίνει όλη του την ουσία και χρώμα. Μοσχοβολάνε, είναι γλυκιές σαν μέλι και «κυκλοφορούν» σε πολλές ποικιλίες (χρώματα και μεγέθη).

Αυτοί οι μικροί , κόκκινοι καρποί περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τον καρκίνο, ρυθμίζουν το σάκχαρο, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν τα οστά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, καλίου και μαγγανίου. Επίσης, είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο .Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λυκοπένιο.

Η πρόταση του οίκου της Δόνας Κουταλίνας για ένα εύκολο , γρήγορο , ελαφρύ και καλοκαιρινό φαγητό .

Θα χρειαστούμε :

  • 1 κιλό πομοντόρια (ντοματίνια) (ας είναι και από άλλη περιοχή της Ελλάδος , δεν πειράζει)
  • 400 γραμμάρια Βέτα
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Βασιλικός φρέσκος
  • ½ κιλό Βίδες (ζυμαρικά όχι τις άλλες για μαστορέματα)

Οδηγίες παρασκευής με απλά λόγια. 

Πλένετε τα πομοντόρια σε τρεχούμενο νερό , τα βάζετε σε ταψί. Ρίχνετε λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύετε. Στο κέντρο του ταψιού βάζετε το κομμάτι της φέτας ρίχνετε λίγο λάδι επάνω και λίγο πιπέρι και ρίγανη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο μεταξύ βράζετε τις βίδες με λίγο αλάτι. Μην τις παραβράσετε, al dente !!!!! 

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, λιώνετε τη φέτα και ανακατεύετε με τα πομοντόρια μέσα στο ταψί και γίνεται ένας υπέροχος χυλός. Ρίχνετε ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και στο τέλος προσθέτετε τις βίδες. Ανακατεύετε καλά, σερβίρετε σε πιάτα  και καλή σας όρεξη.

 Keep going and don’t shoot the Chef !!!