Πιροσκί με φέτα

Πιροσκί με φέτα

Το πιροσκί είναι Ρωσικό, Λευκορώσικο και Ουκρανικό έδεσμα, με βάση το ζυμάρι. Είναι φτιαγμένο σε σχήμα βαρκούλας και σε μέγεθος μιας χούφτας και ψήνεται στο τηγάνι ή στον φούρνο. Το παραδοσιακό πιροσκί είναι αλμυρό και φτιάχνεται με πατάτα, αν και υπάρχουν κι άλλες εκδοχές όπως αυτά με λάχανο, με κιμά, με αυγό, με μανιτάρι, με τυρί (φέτα), με λουκάνικο, με ζαμπόν ή διάφορα αλλαντικά. Στην γλυκιά εκδοχή του, η γέμιση αποτελείται από φρούτα (μήλο, κεράσι, βερίκοκο, λεμόνι) ή μαρμελάδα. Δεν αποτελεί κυρίως πιάτο, αλλά σνακ, ωστόσο τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας και αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για γρήγορο φαγητό στην Ρωσία , Λευκορωσία, Ουκρανία. Στην Ελλάδα επίσης είναι πάρα πολύ γνωστό και αγαπητό.

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 αυγό ολόκληρο και 1 κρόκο
2 ποτήρια γάλα
125 γραμ. βούτυρο
Αλάτι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για την γέμιση
½ φέτα τριμμένη
1 κιλό πατάτες 
100 γραμ. λαδάκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Πάμε να τα φτιάξουμε 

Βράζουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ όσο είναι ακόμη ζεστές. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι . Προσθέτουμε τις πατάτες στο τηγάνι με το κρεμμύδι,  το αλάτι  και το πιπέρι και ανακατεύουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και ξαναανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα. 
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη , κάνουμε στη μέση μία λακκούβα και ρίχνουμε την μαγιά διαλυμένη σε 1 ποτήρι γάλα, μία πρέζα αλάτι, ένα ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο κτυπημένα, το βούτυρο λιωμένο και ζυμώνουμε όλα μαζί προσθέτοντας λίγο λίγο το υπόλοιπο γάλα χλιαρό μέχρι να γίνει μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα για να φουσκώσει. 
Στη συνέχεια κόβουμε ένα κομμάτι, ανοίγουμε ένα μικρό πιτάκι , βάζουμε μέσα μία κουταλιά γέμιση και το κάνουμε ρολό πατώντας λίγο στις άκρες για να μην φύγει η γέμιση. Έτσι συνεχίζετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη και η γέμιση. 
Βάζουμε σπορέλαιο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τα πιροσκί σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις μεριές .

Καλή σας επιτυχία

Keep going and don’t shoot the Chef !!!