Φασόλια γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο ή καπνιστό μπέικον

Φασόλια γίγαντες στο φούρνο με λουκάνικο ή καπνιστό μπέικον

Το φασόλι προέρχεται από την λατινική λέξη fagioli, με την οποία έγινε αρχικά γνωστό το όσπριο στην Ιταλία η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη fava (κουκιά) .Διάφορες ποικιλίες φασολιών έχουν προέλθει από διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική έως την Νότια Αμερική. Η παλαιότερη ένδειξη καλλιέργειας φασολιών πιστεύεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μια σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.

Τα φασόλια αναπτύχθηκαν για πάνω από 8.000 χρόνια, δίδοντας μια πολύτιμη πηγή τροφής στους πληθυσμούς των ανθρώπων, αποτέλεσαν και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Τα φασόλια γίγαντας ή ελέφαντας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα καθώς προτιμούνται στην παρασκευή φασολάδας αλλά και άλλων πολύ γνωστών πιάτων όπως γίγαντες στο φούρνο και σπετζοφάι. 

Οι πιο διαδεδομένοι είναι οι Γίγαντες Πρεσπών που είναι ελληνική ποικιλία και καλλιεργούνται στις παραλίμνιες περιοχές της μεγάλης και μικρής Πρέσπας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Ήταν χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. από το 1994 ως το 2009 ενώ από τις 28 Μαΐου 2009 θεωρούνται προϊόντα Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης).

Σήμερα θα τους δοκιμάσουμε με λίίίίγο λουκάνικο χωριάτικο ….ή καπνιστό μπέϊκον….

Θα χρειαστούμε:

500 γρ. γίγαντες

3 καρότα κομμένα σε ροδέλες

3 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο

1,5  κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1,5 πράσο ψιλοκομμένο

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

3 λουκάνικα χωριάτικα ή 200 γρ. μπέικον καπνιστό

1 φλιτζάνι νερό ζεστό

1/2 φλιτζανιού λαδάκι του Θεούλη

1,5 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη ή ένα κουτάκι κονκασέ

Αλάτι πιπέρι

Βάζουμε σε νερό από το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες για να φουσκώσουν. Την επομένη ημέρα τους βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό για μισή ώρα περίπου (ή στη χύτρα για 15 λεπτά). Σουρώνουμε, τους ρίχνουμε στο ταψί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λουκάνικο ή το μπέικον. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στο φούρνο τους 200 βαθμούς. Μόλις ετοιμαστούν, κόβουμε σε φέτες τα λουκάνικα ή το μπέικον, σοτάρουμε ελαφρά στο τηγάνι με λίγο λαδάκι του θεούλη και περιχύνουμε τους γίγαντες.

Καλή σας όρεξη!!!

Keep going and don’t shoot the chef !!!!