Παγωμένο τσάι βουνού

Παγωμένο τσάι βουνού

Αυτή την εποχή που οι ζέστες έχουν κάνει ισχυρή την παρουσία τους, ο οργανισμός μας θέλει διαρκή ενυδάτωση. Σκέπτεσαι ότι θέλεις κάτι παγωμένο να το απολαύσεις στην βεράντα σου , χωρίς κρυμμένη ζάχαρη, τεχνητά αρώματα και χρωστικές και συντηρητικά!.  Τι πιο κατάλληλο από ένα παγωμένο τσάι βουνού χωρίς ζάχαρη ? Το τσάι του βουνού είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό βότανο, προσφιλές σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, χειμώνα καλοκαίρι. Ένα βότανο παντός καιρού. Η θρεπτική του αξία είναι αξιοσημείωτη και παράλληλα με την μοναδική επίγευση, συμβάλλει και στην ενυδάτωση και προστασία του οργανισμού.

Λίγες γνώσεις για το τσάι βουνού. Το τσάι βουνού είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο βότανο  της Μεσογείου με επίσημη ονομασία Σιδηρίτης και είναι γνωστό στην Ελλάδα ως τσάι βλάχικο, τσάι του Μαλεβού , μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά, τσάι της Εύβοιας, τσάι  του Ολύμπου, τσάι του Παρνασσού, τσάι  της Πάρνηθας, τσάι του Αγίου ΄Ορους κλπ. Φύεται σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα, κυρίως σε βραχώδεις περιοχές. 

Πολλές σύγχρονες έρευνες έρχονται να τεκμηριώσουν τις δράσεις των ουσιών που περιέχονται στο βότανο αυτό, οι οποίες φαίνεται να είναι πολύτιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα :Συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης καθώς προστατεύει από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει την μηχανική αντοχή των οστών. Εχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που δρουν κατά της νόσου του Alzheimer. Ειδικότερα το τσάι του Ολύμπου διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή συστηματική κατανάλωσή του για 6 μήνες συμβάλλει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων στα επίπεδα που ήταν η νόσος 9 μήνες πριν και κατόπιν σταθεροποιεί τη κατάσταση του ασθενούς. Συμβάλλει στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας με μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης Ανακουφίζει από την δυσπεψία και τον στομαχόπονο. Μελέτες έχουν διαπιστώσει τις Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αγχολυτικές δράσεις, αντιμικροβιακές δράσεις.  Είναι αντιαναιμικό (περιέχει σίδηρο) αντιγηραντικό  (χρησιμοποιείται ως συστατικό προϊόντων περιποίησης προσώπου, μαλλιών κλπ.) Είναι αντισπασμωδικό, διουρητικό, δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης του καταρράκτη , ενισχύει το ανοσοποιητικό, είναι αποτελεσματικό στα κρυολογήματα, ρινική συμφόρηση, σε αναπνευστικά προβλήματα και επίμονο βήχα.  

Το τσάι του βουνού έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα !  δεν περιέχει καφεΐνη κι έτσι μπορεί να καταναλωθεί σε αρκετή ποσότητα άφοβα. Εφόσον δεν εμφανίζει διεγερτική επίδραση, είναι ασφαλές να καταναλώνεται σε λογική ποσότητα και από παιδιά. Δεν εμφανίζει γνωστές παρενέργειες.

Ας φτιάξουμε το παγωμένο τσάι βουνού χωρίς ζάχαρη. 

Θα χρειαστούμε: 

5-6 κλωνάρια τσάι βουνού (όλο το κλαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε)

1,5 λίτρο νερό

2 κουταλιές σούπας αποξηραμένο δυόσμο ή 3 κλαράκια φρέσκο. 

  • Προαιρετικά Κομμένα κομμάτια ροδάκινο
  • Προαιρετικά γλυκαντική ουσία (ζάχαρη , μέλι κλπ )
  • Προαιρετικά χυμό της αρεσκείας μας (ρόδι, μήλο, βερίκοκο, βύσσινο κλπ)

Βράζουμε το νερό . Ρίχνουμε μέσα το τσάι βουνού και τον δυόσμο. Αφήνουμε για 10΄λεπτά. Μετά σουρώνουμε καλά σε ένα άλλο δοχείο ή σε μπουκάλι(*). Αφήνουμε να κρυώσει καλά  και μετά το βάζουμε στο ψυγείο.  Διατηρείτε στο ψυγείο για 4-5 μέρες (σε μας δεν μένει πάνω από 2 ημέρες , οπότε το φτιάχνω πιο συχνά). 

Απολαύστε το  παγωμένο είτε με παγάκια είτε σκέτο. 

(*) Η γεύση του είναι πολύ καλή αλλά αν θέλετε να προσθέσετε κάποια γλυκύτητα, μπορείτε να βάλετε 2 κουταλιές ζάχαρη ή 2 κουταλιές μέλι ή 2-3 ζαχαρίνες (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε) στη φάση της διαδικασίας πριν κρυώσει και το βάλετε στο ψυγείο.

Μπορείτε να το σερβίρετε με μία φέτα λεμόνι ή να προσθέσετε λίγο χυμό ρόδι ή ροδάκινο ή βύσσινο και έτσι θα αποκτήσει και ένα ωραίο κόκκινο χρώμα ή να προσθέσετε στο ποτήρι και κομματάκια ροδάκινου και στολίστε το με ένα κλαράκι δυόσμο. Αυτοσχεδιάστε !!!!

Απολαύστε ελεύθερα !!!!

Keep going and don’t blame the chef !!!!