Μελιτζάνες φλάσκες σουφλέ

Μελιτζάνες φλάσκες σουφλέ

Tο Ελληνικό όνομά της προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα, επηρεασμένο από το μελανό χρώμα του καρπού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως βαζάνι .Η μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί). Επίσης, μπορεί να γίνει γλυκό του κουταλιού! Η μελιτζάνα έχει μικρή θρεπτική αξία και χαρακτηριστική γεύση. Περιέχει μία πρασινωπή ουσία, τη σολανίνη (από το λατινικό της όνομα Solanum), που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Η πρότασή μας σήμερα …… Μελιτζάνες φλάσκες σουφλέ 

Θα χρειαστούμε

5 μελιτζάνες φλάσκες

1 κουτί ντομάτα κονκασέ

10 φέτες μπέϊκον

50 γραμ. τυρί φέτα 

Λαδάκι του Θεούλη

Τυρί τριμμένο μοτσαρέλα ή έμενταλ 

3 αυγά

5 κουταλιές αλεύρι «αυτοφούσκωτο» (φουσκώνει μόνο του δηλαδή)

1 και 1/3 ποτήρι γάλα

6-7 φύλλα βασιλικού (προαιρετικό)

Αλάτι και Πιπέρι

Πλένουμε και κόβουμε σε φέτες περίπου 1,5 εκ. τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε σε μία λεκάνη και τις αλατίζουμε. Τις αφήνουμε για 10 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. 

Σε μία κατσαρόλα μικρή, φτιάχνουμε την σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε 2 κουταλιές λάδι, την ντομάτα κονκασέ, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά. 

Σε ένα ταψί 35χ40 αλείφουμε τον πάτο με λίγη σάλτσα, τοποθετούμε μία στρώση μελιτζάνες, ρίχνουμε σάλτσα ντομάτα από πάνω , από πάνω βάζουμε φέτες μπέΪκον, τυρί τριμμένο, τρίβουμε τη μισή ποσότητα φέτας. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια. Συνεχίζουμε για άλλη μία σειρά , μελιτζάνες, ρίχνουμε σάλτσα ντομάτα από πάνω,  φέτες μπέϊκον , τυρί τριμμένο, φέτα τριμμένη. 

Σε μία λεκάνη σπάμε τα 3 αυγά, τα κτυπάμε, ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε το φαγητό. 

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά (μέχρι να πάρει ένα υπέροχο ξανθοκάστανο χρώμα)

Καλή σας όρεξη!!!

Keep going and don’t shoot the chef !!!!