Μελιτζάνες παπουτσάκια στο δικό σας νούμερο !

Μελιτζάνες παπουτσάκια  στο δικό σας νούμερο !

Η μελιτζάνα χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με ελάχιστες θερμίδες, μηδενικού σχεδόν λίπους και προσφέρει μια ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών στην μερίδα της. Στην πραγματικότητα η μελιτζάνα ανήκει στην ομάδα των φρούτων, και όχι των λαχανικών, όπως θεωρείται. Αυτό συμβαίνει γιατί ο βλαστός της μελιτζάνας είναι ανθοφόρος και ο καρπός της περιέχει σπόρους. Η καλλιέργεια της από τους ανθρώπους είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια. Οι πρώτες γραφές που έχουν βρεθεί να την αναφέρουν προέρχονται από την αρχαία Ινδία ή την νοτιοανατολική Ασία, όπου και θεωρείται η καταγωγή της. Στον Δυτικό κόσμο πέρασε μέσω των Αράβων, των Περσών και τους τελευταίους αιώνες μέσω των Ιταλών. 

Πολλοί υποτιμούν την μελιτζάνα, καθώς δεν γνωρίζουν τις ιδιότητες της, ενώ οι τρόποι μαγειρέματος είναι ουσιαστικά βόμβες θερμίδων, αφού απαιτεί αρκετό λάδι για να βγάλει τη νοστιμιά της. Η μελιτζάνα ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές. Αλλά, έχει ένα μυστικό. Βοτανικά, η μελιτζάνα θεωρείται μούρο, αλλά γαστρονομικά είναι λαχανικό. Η πιο δημοφιλής μελιτζάνα είναι το μοβ δάκρυ, αλλά μπορείτε να βρείτε στρογγυλές, μακρόστενες, χοντρές και λεπτές μελιτζάνες που κυκλοφορούν σε λευκό, μαύρο και ακόμη ανοιχτό μοβ. Η σάρκα στο εσωτερικό έχει υπόλευκο χρώμα και σπογγώδη υφή. Οι μελιτζάνες καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και η εποχή της μελιτζάνας διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.

Η μελιτζάνα είναι απαλλαγμένη από λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Οι μελιτζάνες παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, Θα βρείτε επίσης πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά στη μελιτζάνα, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, που δίνουν στα λαχανικά το υπέροχο μoβ χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών λειτουργειών. Άλλα πιθανά οφέλη των ανθοκυανινών περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και τη βοήθεια στην πρόληψη του καρκίνου,  Πρόσθετα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μελιτζάνες περιλαμβάνουν το χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου και τη νασουνίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου.

Μπορούμε όμως να αποφύγουμε το «τηγάνι». Απλά αντί για να τις τηγανίσουμε , τις ψήνουμε στο φούρνο. 

Πάμε να μαγειρέψουμε

(Μην τρομάζετε ….. φαίνεται μπελαλίδικο φαγητό και θέλει κάποια προετοιμασία που παίρνει χρόνο. Μπορεί να χρειάζονται πολλά «τεζερέδια» , αλλά το αποτέλεσμα ΜΕΤΡΑΕΙ !!! 

Θα χρειαστούμε  6 μελιτζάνες φλάσκες 

½ κιλό κιμά

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο

1 και ½ κουταλάκι γλυκού πελτέ

Αλάτι Πιπέρι

2 τομάτες τριμμένες στον τρίφτη

Λαδάκι του Θεούλη

Τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, ρεγκάτο …)

Για την Μπεσαμέλ 

60 γρ. βούτυρο

60 γρ. αλεύρι

500 ml χλιαρό γάλα 

Πλένουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Αδειάζουμε με ένα κουτάλι τη ψύχα της μελιτζάνας σε ένα μπολ. Αλατίζουμε καλά και τις τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό με το κόψιμο προς τα κάτω για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. 

Τη ψύχα την περνάμε από το μούλτι να πολτοποιηθεί.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. 

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι και μόλις κάψει, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το πολτό της ψύχας της μελιτζάνας  και το ψιλοκομμένο καρότο. Σοτάρουμε μέχρι να «πιεί» τα υγρά του. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Μόλις σωταριστεί τελείως και ο κιμάς, αφαιρούμε από τη φωτιά. 

Σουρώνουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε στο ταψί με το άνοιγμα προς τα πάνω.  Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν.

Μόλις είναι έτοιμες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και αρχίζουμε να τοποθετούμε 2-3 κουταλιές σε κάθε μία μελιτζάνα κιμά. 

Μόλις τις καλύψουμε όλες με κιμά, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την έτοιμη μπεσαμέλ που κυκλοφορεί στο εμπόριο (ένα φακελάκι και 500 ml γάλα είναι αρκετά για αυτές τις μελιτζάνες ). 

Αλλά για όσους θέλουν να την φτιάξουν μόνοι, ορίστε η Συνταγή για μπεσαμέλ 

  • 60 γρ. βούτυρο 
  • 60 γρ. αλεύρι
  • Μισό κιλό γάλα χλιαρό
  • αλάτι

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα  και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας.

Καλύπτουμε με μπεσαμέλ τις γεμισμένες μελιτζάνες και προσθέτουμε και λίγο τυρί από πάνω τους .

Στα κενά προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα (όχι πάνω στις μελιτζάνες).

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Μην ξεχνάτε ότι οι μελιτζάνες παπουτσάκια αφού ψηθούν θα πρέπει να παραμείνουν μισή ώρα εκτός φούρνου για να «τραβήξουν» όλα τους τα συστατικά μέχρι να ψιλοκρυώσουν για να μπορέσετε να τις απολαύσετε !!!!

Την επόμενη δε ημέρα, είναι ακόμη καλύτερα…..

Καλή σας όρεξη !!!!

Keep going and don’t shoot the Chef !!!