Μαγειρίτσα με μανιτάρια για χορτοφάγους

Μαγειρίτσα με μανιτάρια για χορτοφάγους

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ για χορτοφάγους
(και σε version για vegan & vegetarians)
Επειδή όλοι έχουν δικαίωμα στη Μαγειρίτσα !!!!

Η μαγειρίτσα είναι ένα «πιάτο-σύμβολο» γιατί δεν νοείται πασχαλινό τραπέζι χωρίς αυτό. Από μόνη της καθιστά «εορταστικό» το τραπέζι της νύκτας του Μεγάλου Σαββάτου μετά την Ανάσταση. 

Συμβολικά είναι και τα χορταρικά που περιέχονται στη συνταγή. Συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους, καθώς το «Πάσχα» που σημαίνει στη γλώσσα τους έξοδος ή διάβαση, είναι εθνική εορτή των Εβραίων. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το συμβολικό πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή. 

Η μαγειρίτσα απαντάται σε διάφορες κατά τόπους παραλλαγές και είναι ένα πιάτο που έχει βασικά συγκεκριμένα υλικά. Ακόμη και σε «σύγχρονες» παραλλαγές, το πατροπαράδοτο αυτό πιάτο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς. Και αυτό κάτι σημαίνει αφού τόσες γενιές που μεσολάβησαν, επιχειρώντας να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν , ώστε τελικά το πιάτο να μας παραδίδεται στην κατά το δυνατόν ιδεατή – έστω – εκδοχή του, είναι μία τρανταχτή απόδειξη ότι η παράδοση είναι ζωντανή και θα συνεχίσει να είναι . 

Όμως, σε πολλούς δεν αρέσουν τα εντόσθια ή είναι vegan ή vegetarians. Για αυτό σήμερα θα σας δώσουμε μία άλλη οπτική της μαγειρίτσας. Με μανιτάρια. Και για light vegans / vegetarians ή «σκληροπυρηνικούς» vegans/vegetarians. 
Απολαύστε !!!!  

Για 6 άτομα

Η πρώτη πρόταση για όσους δεν  τρώνε την παραδοσιακή μαγειρίτσα με συκωτάκια κλπ. 

  • 700 γραμμ.. διάφορα μανιτάρια portobello ή πλευρώτους κομμένα σε κομμάτια.
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Φύλλα από 2  μαρούλια
  • 2 πράσα (το λευκό μόνο μέρος ψιλοκομμένο σε  ροδέλες)
  • 1 φλ. Του καφέ λαδάκι του Θεούλη
  • 2 φλ. Του καφέ ρύζι για σούπα
  • 1 φλ. Του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά (για τους Vegans/Vegetarians λέμε παρακάτω τι κάνουμε με κορνφλάουρ)
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια καλά με ένα βρεγμένο πανί (δεν τα πλένουμε γιατί απορροφούν πολύ νερό). Τα κόβουμε σε κομμάτια. Πλένουμε καλά τα φύλλα από το μαρούλι και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα σοτάρουμε ελαφρά και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν τα υγρά της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα φύλλα του μαρουλιού και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 2-3 ποτήρια ζεστό νερό , αλατίζουμε , χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας πρώτα τα ασπράδια και μετά προσθέτουμε τους κρόκους χτυπώντας συνεχώς και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό από το λεμόνι.

Συνεχίζοντας να χτυπάμε το αυγολέμονο με το ένα χέρι, με το άλλο με μία κουτάλα προσθέτουμε στο αυγολέμονο σιγά σιγά όσο περισσότερο υγρό μπορούμε από την κατσαρόλα. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα και με τα δύο χέρια μας πιάνουμε την κατσαρόλα από τα χερούλια και την κουνάμε έτσι ώστε το αυγολέμονο να πάει σε όλο το φαγητό. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Tip ! αν θέλετε να γίνει μία εντελώς ελαφριά μαγειρίτσα, αυγοκόψτε μόνο με ασπράδια και χυμό από λεμόνι (δηλαδή χωρίς του κρόκους). Έτσι θα είναι μία μαγειρίτσα χωρίς ίχνος χοληστερίνης. 

Η πρόταση για vegan και Vegetarians  κάνετε ότι και παραπάνω αλλά χωρίς αυτά, έτσι αντί για αυγολέμονο, θα πάρετε όσο γίνεται περισσότερο ζουμάκι από την κατσαρόλα σε μία λεκάνη. Θα προσθέσετε 2-3 κουταλιές του γλυκού κορνφλάουρ και το χυμό από λεμόνι και θα ανακατέψετε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως το κορνφλάουρ. Μετά θα το ρίξετε στην κατσαρόλα , θα αφήσετε να πάρει μία βράση και θα το αφαιρέσετε από την φωτιά. Πιπερώνετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έτοιμη !!!!!

Καλή σας όρεξη !
Keep going and don’t shoot the Chef !