Λιμοντσέλο ή Λεμοντσέλο;

Λιμοντσέλο ή Λεμοντσέλο;

Μου έφεραν πεσκέσι τσίπουρο από τον Τύρναβο και  είχα μαζέψει λεμόνια μπόλικα από την λεμονιά στο χωριό, τι να κάνω; Ωα μην φτιάξουμε ένα Λιμοντσέλο;
Πολύ αγαπητό λικέρ στη Μεσόγειο με ιδιαίτερη πατρίδα την Ιταλία (αλλά εμείς έχουμε το καλό τσίπουρο και τσικουδιά ….δεν παίζουνε με αυτά τα πράγματα).
Το καλό το λιμοντσέλο θέλει τσίπουρο ή τσικουδιά (και ρακή θα τολμούσα να πω) και λίγο να περιμένουμε για να «γίνει»! Αλλά αξίζει την αναμονή ….. 

Για 2 λίτρα περίπου 

  • 10 μέτρια λεμόνια
  • 1 λίτρο τσίπουρο ή τσικουδιά
  • 1 φρέσκο μέτριο τζίντζερ
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

Πλένουμε καλά τα λεμόνια, τα σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα και τα καθαρίζουμε. Παίρνουμε τις φλούδες τους και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βάζο που θα πρέπει όμως το καπάκι του να κλείνει αεροστεγώς.
Πλένουμε και καθαρίζουμε το τζίντζερ, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε στο βάζο, ρίχνουμε και το τσίπουρο ή την τσικουδιά, κλείνουμε το καπάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Την ημέρα που θα βγάλουμε το βάζο από το ψυγείο, φτιάχνουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό, ανακατεύουμε να λιώσει καλά η ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει 4-5 λεπτά περίπου (ο χρόνος μετράει από την στιγμή που θα φτάσει σε βρασμό – δηλαδή κάνει μπουρμπουλήθρες … ). 
Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά και τότε το ρίχνουμε στο βάζο που είχαμε στο ψυγείο με το τσίπουρο και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 3-4 ημέρες. 
Τότε, το βγάζουμε από ψυγείο, το σουρώνουμε με τουλουπάνι (ή ένα πολύ ψιλουφασμένο πανί) σε αποστειρωμένο μπουκάλι με καπάκι που σφραγίζει. Το διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Ιδανικό για μετά από γεύμα . Βοηθά στη χώνευση. 

Cheers !!!!! 
Keep Cooking and don’t shoot the Chef !!!!