Κύβοι λαχανικών

Κύβοι λαχανικών

Δεν θα λύσουμε τον κύβο του Ρούμπικ ….. Θα φτιάξουμε κύβους λαχανικών για τα φαγητά μας !!!!  
Πολλές φορές θέλουμε να προσθέσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό μας και θέλουμε να προσθέσουμε κύβους λαχανικών. Στην τηλεόραση οι διαφημίσεις «κύβων» μας βομβαρδίζουν καθημερινά.
Αλλά μήπως είναι καιρός να φτιάξουμε τους δικούς μας κύβους; Θα ψωνίσουμε τα λαχανικά μας και πολύ εύκολα θα έχουμε την έξτρα γεύση στο ψυγείο μας για άμεση χρήση!!!

Για να φτιάξουμε σπιτικούς κύβους λαχανικών θα χρειαστούμε:

  • 3 καρότα
  • 1 πράσο
  • 2 ρίζες μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • 2 φετούλες σκόρδο
  • ½ Γογγύλι (κράμβη)
  • 2 καρότα ρίζες (αυτά που έχουν και φύλλα)
  • ½ σελινόριζα  και τα φύλλα της
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • Ηλιέλαιο
  • 80 γρμ. Αλάτι

Ζεσταίνουμε  σε ένα μεγάλο δοχείο το ηλιέλαιο. Σοτάρουμε λεπτοκομμένα το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, προσεκτικά μην «καούν». 
Προσθέτουμε τα λαχανικά όλα ψιλοκομμένα δηλαδή, τα καρότα, τις καροτόριζες, τη ρίζα του μαϊντανού, το πράσο,  το γογγύλι και την σελινόριζα . 
Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά και ρίχνουμε μετά αρκετό νερό να καλύψουμε όλα τα λαχανικά. 
Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το αλάτι και μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε  για 30 λεπτά περίπου μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι μαλακά. 
Μόλις τελειώσουμε με το βράσιμο, αφήνουμε  να κρυώσει, σουρώνουμε  και παίρνουμε το ζωμό . Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι ακόμη. 
Μόλις κρυώσει καλά, μπορούμε  να γεμίσουμε «παγοκυψέλες», να το καταψύξουμε  και να χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε σε σούπες, σε σάλτσες, σε ριζότο , ζυμαρικά και όπου αλλού θέλουμε  να προσθέσουμε γεύση χωρίς πρόσθετες χημικές και τεχνητές ουσίες. 

Καλή σας επιτυχία ! 
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!