Κρεμμυδόπιτα

Κρεμμυδόπιτα

To κρεμμύδι είναι φυτό, πιθανή προέλευση από τη νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχει και το ξερό κρεμμύδι αλλά και το χλωρό. Το ξερό κρεμμύδι είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, καθώς θεωρούνταν -όχι άδικα- δυναμωτικό αλλά και με ιαματικές ιδιότητες, ενώ η εύκολη καλλιέργειά του και η μεγάλη διάρκεια ζωής σε αποθήκευση βοήθησαν στη διάδοσή του. Τρώγεται ωμό αλλά χρησιμοποιείται και ως συστατικό στη μαγειρική. 

Τα κρεμμύδια είναι κυρίως γνωστά για δύο πράγματα: την κακή αναπνοή και τα δάκρυα γιατί η συγκίνηση όταν τα καθαρίζουμε είναι μεγάλη. Εγώ συγκινούμαι πάντα….. πως αντέχω τέτοια συγκίνηση…… 

Θα πάρουμε μία γλυκιά εκδίκηση για την τόση συγκίνηση με το να τα μαγειρέψουμε και να φτιάξουμε μία εύκολη και γευστικότατη κρεμμυδόπιτα . Κάποιοι μπορεί να την χαρακτηρίσουν και τάρτα κρεμμυδιού. Μη χολοσκάτε. Όπως και να την πούμε, είναι τέλεια.  Παρόλα τα «υλικά» της , είναι μία πεντανόστιμη,  ελαφριά στη γεύση πίτα που συνοδεύει  άριστα όλου του τύπου τα γεύματα. Κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό όπως και αν τα έχετε μαγειρέψει ή συνοδεύει σκέτη και το κρασάκι σας στην παρέα. Τρώγεται και στο πρωινό (αν κάνετε δίαιτα, καλύτερα να την ξεχάσετε….). 

Θα χρειαστούμε 

1 φύλλο σφολιάτα  

7-8 κρεμμύδια ξερά μεγάλα 

¼ μπέικον

Λίγο βούτυρο για  

Τυρί τριμμένο ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα 

300-400 ml κρέμα γάλακτος 

Μοσχοκάρυδο 

Τηγάνι 

Σκεύος για ψήσιμο (ταρτιέρα ή ένα ταψάκι διαμέτρου περίπου 30 εκ. ) 

Πάμε τώρα να μεγαλουργήσουμε …..  

Ανάψτε το φούρνο στους 185-190 βαθμούς  να προθερμανθεί.  

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.  

Κόβουμε και το μπέικον σε μικρά κομμάτια.  

Ρίχνουμε λίγο βούτυρο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα το μπέικον. Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να «γυαλίσουν». Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι και προσθέτουμε 2 χούφτες τυρί τριμμένο και τα ανακατεύουμε. 

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα ή το ταψάκι μας και στρώνουμε τη σφολιάτα έτσι ώστε να καλυφθεί και το γύρω γύρω του σκεύους με σφολιάτα. Ότι περισσεύει (γιατί συνήθως είναι σε μακρόστενο σχήμα, το κόβουμε και το βάζουμε στον πάτο του σκεύους και το «στρώνουμε» με το χέρι μας  

Ρίχνουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια με το μπέικον και το τυρί στη σφολιάτα. Περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος. Μην την λυπηθείτε. Καλύψτε τα κρεμμύδια. Ρίχτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί και «σκονίστε» με μοσχοκάρυδο. 

Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ψηθεί «από κάτω» και να γκραντιναριστεί από πάνω. (Παραμένει λίγο ζουμερή, μην την παραψήσετε). 

Την βγάζετε από το φούρνο και μόλις κρυώσει λίγο είναι έτοιμη.  

(Φωτo μετά το ψήσιμο δεν πρόλαβα να βγάλω…… κάποιοι εδώ μέσα τη «λιγουρεύτηκαν» και δεν πρόλαβα …… ) 

Καλή όρεξη !!!! 

Keep going and don’t shoot the Chef!!!!