Κολοκυθόσουπα Βελουτέ

Κολοκυθόσουπα Βελουτέ

ΚΟΛΟΚΥΘΑ 

Ο καρπός της είναι ογκώδης, σφαιρικός και φτάνει πολλές φορές και τα 50 κιλά βάρος αν και έχουν αναφερθεί και ακόμα πιο βαριές κολοκύθες. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, σε πίτες γλυκές ή αρμυρές και για διακοσμητικούς σκοπούς. 

Σαν έθιμο στις Η.Π.Α. κατασκευάζουν χαρακτηριστικά πρόσωπα-φανάρια την παραμονή των Αγίων Πάντων στις 31 Οκτωβρίου (Halloween). Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες διακοσμητικές ποικιλίες, που οι καρποί τους έχουν μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων. Οι σπόροι μερικών ποικιλιών τρώγονται ως ξηρός καρπός, που είναι γνωστός με την ονομασία πασατέμπος. 

Καλλιεργείται και στην Ελλάδα και μάλιστα είναι άριστης ποιότητας. Ωριμάζει τους καρπούς της το φθινόπωρο και είναι ανθεκτική και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Από τη γλυκοκολοκύθα παρασκευάζονται διάφορες πίτες . 

Εμείς – ως συνήθως – θα την κάνουμε κάτι άλλο. Σούπα !!!!!  

ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ 

Μία σούπα ελαφριά, ορεκτική,   με εξαιρετική ντελικάτη γεύση και σερβίρεται είτε ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο γεύμα ή δείπνο είτε ως κυρίως . Και αν σας μείνει, τρώγεται και την επόμενη μέρα !!!! (αρκεί να την διατηρήσετε στο ψυγείο). Μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα γάλακτος αλλά θα πρέπει να την «δέσετε» με κορνφλάρουρ. Στο mi majestuosa casa  η σούπα αυτή είναι παράδοση να την γευόμαστε οπωσδήποτε την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Έχει γίνει έθιμο πιά χροοοοοόνια τώρα.. 

Θα χρειαστούμε:

  • Κολοκύθα περίπου 1 κιλό (γιατί θα αφαιρέσουμε την φλούδα) 
  • Θα την ενισχύσουμε με 
  • 2 κολοκυθάκια πράσινα 
  • 1 πιπεριά κόκκινη 
  • 1 πιπεριά πράσινη 
  • 1 πιπεριά κίτρινη 
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 
  • 3-4 πατάτες 
  • 2 πράσα κομμένα σε φέτες  
  • 1 κύβο Knorr (κατά προτίμηση το φρέσκο) είτε λαχανικών είτε κοτόπουλου 
  • 1 κομματάκι τζίνζερ (θα βρείτε στη λαϊκή – αγοράστε ένα μικρό κομμάτι – διατηρείται πολύ καιρό στο ψυγείο). 
  • 100 γραμμάρια ξυνό τραχανά (δύο-τρεις χούφτες – έτσι το μετράω εγώ – με βολεύει) 
  • 250 ml κρέμα γάλακτος 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή τυρί αλμυρό τριμμένο για το σερβίρισμα. 

 Πάμε να την ετοιμάσουμε…. 

Σε ξύλο κοπής με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την κολοκύθα. Αφαιρούμε το φλοιό με το μαχαίρι. 

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Τις πιπεριές χωρίς τα σποράκια τους φυσικά. 

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τον κύβο Knorr και μόλις διαλυθεί ρίχνουμε όλα μαζί τα λαχανικά και το τζίντζερ που το έχουμε καθαρίσει (ποσότητα περίπου όσο 2 αμύγδαλα). 

Τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις κοντεύουν να βράσουν, προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί ο τραχανάς έχει την κακή συνήθεια να «κάθεται» στον πάτο της κατσαρόλας και να κολλάει…… Αφού βράσει περίπου 8-10΄λεπτά, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με τη ράβδο πολτοποίησης με λεπίδα λιώνουμε όλα τα υλικά.  

Αν δεν έχετε ράβδο πολτοποίησης με λεπίδα ,τότε θα παιδευτούμε λίγο γιατί είτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε multi, όπου λίγο λίγο θα ρίχνετε τα υλικά είτε σε «ρεντέ» για να τα πολτοποιήσετε εντελώς. Δηλαδή κάτι τέτοιο ……  

Μετά την πολτοποίηση, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.  

Την σερβίρετε στα πιάτα με  φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή τυρί τριμμένο από  πάνω (ανάλογα της επιθυμίας σας).  

Εγώ δεν προσθέτω αλάτι γιατί με τον κύβο Knorr γίνεται ικανοποιητικά (για μένα) αλμυρή. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε λίγο στο μαγείρεμα. 

 Είναι μία σούπα που σας εγγυώμαι ότι οι αναλογίες των λαχανικών μπορούν να ποικίλουν (λίγο παραπάνω πατάτα, μία λιγότερη πιπεριά ή κολοκύθι  ανάλογα με έχετε διαθέσιμο)και πάντα να έχετε μία ίδια αλλά διαφορετική κάθε φορά σούπα.  

 
Καλή όρεξη !!!! 

 Keep going and don’t shoot the Chef!!!!