Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκύθι. Μαγικό. Οι κολοκυθιές είναι γενικά λαχανοκομικά φυτά και οι καρποί τους, ανάλογα με το είδος καταναλώνονται στη μαγειρική ή χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς. 

Δεν θα ασχοληθούμε με τους καρπούς σήμερα αλλά με τα «λουλούδια» τους.  Πολλές φορές , ειδικά αυτή την εποχή, βρίσκουμε κολοκυθάκια με τα άνθη τους.(όσο μεγαλύτερα, τόσο το καλύτερο). Τα πετάμε; Φυσικά και όχι ! Οι κολοκυθοανθοί (οι αρσενικοί ανθοί, από το στέλεχος της κολοκυθιάς) και οι κολοκυθοκορφάδες (οι ανθοί στην άκρη του καρπού της κολοκυθιάς) γεμίζονται με μίγμα από ρύζι, κρεμμύδι και αρωματικά φυτά και μαγειρεύονται στο φούρνο.  

Τα αφαιρούμε προσεκτικά από το κολοκύθι με ένα μαχαίρι, τα πλένουμε απαλά  (μη τα σπάσουμε) και με προσοχή αφαιρούμε με το χέρι μας το μίσχο που έχουν μέσα στο κέντρο. 

Θα χρειαστούμε  

20 περίπου κολοκυθοανθούς  

2 κούπες ρύζι (περίπου 250 γραμ.) 

1 κρεμμύδι ξερό πολύ ψιλοκομμένο 

3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες 

2 πιπεριές Φλωρίνης (Μία σε  κομματάκια και μία σε λουρίδες ) 

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 

4 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 

4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένο 

Μερικές φέτες λεμονιού 

Ρίγανη, θυμάρι 

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

Ελαιόλαδο 

Ταψί 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση  

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς . 

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά σε μικρά κιβάκια,  τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το δυόσμο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το ρύζι (που το έχουμε «ξεπλύνει» πρώτα. Τα γυρίζουμε όλα στο τηγάνι να ομογενοποιηθούν, βγάζουμε από τη φωτιά και αρχίζουμε να γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του κολοκυθοανθούς με προσοχή ώστε να μπορούμε να τους κλείσουμε τα πέταλα με τη γέμιση μέσα τους. Τους τοποθετούμε τον ένα δίπλα στον άλλο σε κατάλληλο για την ποσότητα ταψί . Αν περισσέψει γέμιση, ρίξτε τη στο ταψάκι. Ανάμεσά τους βάζουμε φέτες λεμονιού και τις λουρίδες από την πιπεριά.  

Τους ρίχνουμε ελαιόλαδο λίγο στον καθένα και καλύπτουμε με νερό (ζεστό κατά προτίμηση). 

Τους ψήνουμε για 30 λεπτά.  

Καλή σας όρεξη ! 

Keep going and don’t shoot the chef!