Κολοκυθάκια λεμονάτα γεμιστά στο φούρνο

Κολοκυθάκια λεμονάτα γεμιστά στο φούρνο

Τα κολοκύθια αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Καλοκαίρι χωρίς κολοκύθια δεν λέει……  

Σήμερα η πρόταση είναι για κολοκύθια (ο τόνος στο «κύ» και όχι στο «θια» - αυτό είναι παιχνίδι παιδικό που θα το παίξουμε άλλη φορά) καλοκαιρινά, ζουμερά, τρυφερά,  πεντανόστιμα, λεμονάτα . Μην τρομάζετε, μπορεί να φαίνεται «δύσκολη» συνταγή αλλά δεν είναι, απλά είναι τόσο αναλυτικά που …. πιάνουν χώρο….. Αξίζει πάντως να την δοκιμάσετε. 

 Θα χρειαστούμε  (αυτά είναι το hardware της συνταγής!) 

Ταψί  

Καθαριστή μήλου (ξέρετε το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να βγάλουμε τους σπόρους από ένα μήλο ) 

Μούλτι  

Κατσαρόλα  

Σύρμα για ανακάτεμα  

Για τα κολοκυθάκια (αυτά  είναι το software της συνταγής!) 

15-18 κολοκύθια μεσαίο μέγεθος 

400 γραμμ. Ρύζι γλασέ ή καρολίνα 

1 λίτρο  ζωμό λαχανικών (ή και κότας αν θέλετε) 

Ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι (ακέρωτο) 

Λάδι για το σοτάρισμα 

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη  

1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 

1/3 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνηθο αν δεν έχετε  μάραθο αλλά το μάραθο του δίνει άλλη νοστιμιά). 

20 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα  

Νεράκι όσο πάρει μέχρι να καλυφθεί για να βράσει το ρυζάκι. 

Για τη σάλτσα 

4 κουταλιές της σούπας λαδάκι του Θεού 

30-40 γραμ. αλεύρι  

2 κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ 

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο) 

15-20 γραμ. μάραθο ψιλοκομμένο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνηθο αν δεν έχετε  μάραθο αλλά το μάραθο  είπαμε πως του δίνει άλλη νοστιμιά). 

Το ζωμό από το ταψί με τα κολοκυθάκια  

Εκτέλεση (εδώ  δημιουργεί  ο χρήστης !) 

Πλένουμε και καθαρίζουμε εξωτερικά τα κολοκυθάκια. Κόβουμε τις δύο άκρες του κολοκυθιού και με τον καθαριστή μήλου αφαιρούμε σιγά-σιγά το εσωτερικό του κολοκυθιού. Το  εσωτερικό αυτό το κρατάμε και αφού καθαρίσουμε όλα τα κολοκυθάκια μας το αλέθουμε στο μούλτι για να είναι έτοιμο για χρήση. 

Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε ένα κατάλληλο ταψί.  Βάζουμε στο τηγάνι το λαδάκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο (μέχρι να γυαλίσουν, όχι να πάρουν χρώμα), προσθέτουμε το αλεσμένο εσωτερικό του κολοκυθιού και το σοτάρουμε και αυτό. Προσθέτουμε  το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει με νερό (να φύγει η «κόλλα» του ) και το γυρνάμε στο τηγάνι 3-4 φορές. Ρίχνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι.  Μόλις «πιεί» τα υγρά του, το μείγμα είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά (μαϊντανό, μάραθο, δυόσμο), αλάτι και πιπέρι. 

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. 

Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουταλάκι και τα αραδιάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. ( Αν περισσέψει γέμιση, μπορούμε να προσθέσουμε και μερικές πατάτες που θα κόψουμε καπάκι ,θα τις αδειάσουμε από την ψύχα τους και θα τις γεμίσουμε και αυτές στο ταψί, ή να ρίξουμε και πατατούλες  καθαρισμένες και κομμένες .) 

Ραντίζουμε με λαδάκι και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών (ή κότας) στο ταψί. Πρέπει τα κολοκύθια μας να είναι καλυμμένα με ζωμό τουλάχιστον μέχρι τη μέση . Αν δεν είναι, προσθέτουμε νεράκι. 

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βγαίνει ο αέρας από μέσα (μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και 2 και 3 κομμάτια αλουμινόχαρτο για τέλεια σφράγιση).  Το τοποθετούμε προσεκτικά στο φούρνο (μη σκιστεί το αλουμινόχαρτο ) και το ψήνουμε για 1 ώρα και 20-30 λεπτά. 

Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, σε ένα μπολ αφαιρούμε με μία κουτάλα  όσο ζωμό  έχει μέσα το ταψί. Βάζουμε μία μικρή κατσαρόλα στο μάτι και το ανοίγουμε. Ρίχνουμε το λάδι (ή μπορεί να ρίξετε και φυτίνη) και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ. Με σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα να μην μας σβολιάσει. Προσθέτουμε το ζωμό από το ταψί και ανακατεύουμε καλά  για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μία ωραία ρευστή σάλτσα. Προσθέτουμε το χυμό από λεμόνι και το ξύσμα και το μάραθο και αφαιρούμε από τη φωτιά  (σε αυτό το σημείο μπορείτε  αν θέλετε για πιο γκουρμέ καταστάσεις, να ρίξετε λίγο τριμμένο τυρί -ρεγκάτο- μέσα στη σάλτσα και  να ανακατέψετε).  

Σερβίρουμε τα κολοκύθια στο πιάτο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.  

Καλή σας όρεξη! 

Keep going and don’t shoot the chef!!!!