Κοκκινιστό με κρέας από βουβάλι

Κοκκινιστό με κρέας από βουβάλι

Βουβάλι 

Ο Βούβαλος είναι γένος μεγάλων αρτιοδάκτυλων μηρυκαστικών θηλαστικών που συγγενεύει με το βόδι γι’ αυτό και ανήκει στην οικογένεια των βοειδών. 

Οι νεροβούβαλοι  στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν περίπου 75.000 – με την εκβιομηχάνιση όμως της γεωργίας και κυρίως την εισαγωγή βελτιωμένης ράτσας αγελάδων που αποδίδουν δεκαπλάσια σχεδόν παραγωγή γάλακτος σε σχέση με αυτούς ήταν οι κύριοι παράγοντες βαθμιαίας ελάττωσης του. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 οι εναπομείναντες πληθυσμοί εντάχθηκαν σ' ένα πρόγραμμα διατήρησης ως σπάνια φυλή αγροτικών ζώων που κινδυνεύει με εξαφάνιση κι από τότε ο πληθυσμός τους άρχισε να ανακάμπτει και να δημιουργούνται και φάρμες εκτροφής του αυτή τη στιγμή την περιοχή των Σερρών, λίμνη Κερκίνη, Μικρή Πρέσπα, στον κόλπο του Αμβρακικού , το δέλτα του Σπερχειού και στη Θράκη.

Το βουβαλίσο κρέας είναι πολύτιμο για τις διατροφικές του αξίες. Είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Έχει χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες και την μικρότερη χοληστερόλη από όλα τα άλλα κρέατα. Ιδανικό για εγκυμονούσες, μικρά παιδιά , για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη και αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, επίσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών αλλά και αθλητές. 

Αν είστε από τους τυχερούς με σχέση από αυτές τις περιοχές και σας ήρθε πεσκέσι ή αγοράσατε κρέας βουβαλιού, σας έχω μία πρόταση που σίγουρα θα σας ικανοποιήσει.

Πάμε να μαγειρέψουμε

Θα χρειαστούμε 

750 γρ. βουβαλίσιο κρέας κιλότο ή ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 ώριμη ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουταλιά σούπας πελτέ
2 πιπεριές πράσινες κέρατο
Λευκό κρασί (1 ποτηράκι του κρασιού)
1 σκελίδα σκόρδο
½ ποτήρι λαδάκι του θεούλη
Πάπρικα , θυμάρι, 2 φύλλα δάφνης 
Αλάτι 
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μία πρέζα ζάχαρη (κόβει την «ξυνίλα» της ντομάτας) 
Ρύζι για πιλάφι
Μία κουταλιά σούπας  βούτυρο (αν έχετε και βουβαλίσιο ακόμη καλύτερα)

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις πράσινες πιπεριές, την ντομάτα, το καρότο και το σκόρδο μας. 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 5 ποτήρια νερό και βάζουμε το βουβαλίσιο κρέας κομμένο σε μέτρια κομμάτια μαζί με 2 φύλλα δάφνης και το αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ το «ξαφρίζουμε» (αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους αφρούς που βγάζει κατά το βράσιμο). Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά βρασίματος, αφαιρούμε από την φωτιά και βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα  το κρέας σε ένα σουρωτήρι. Το ζουμί που έβρασε το κρατάμε. Θα το χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια.

Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λαδάκι του Θεούλη και αφού κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές. 

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι,  , πάπρικα, το θυμάρι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε περίπου 2/3 ζωμό από το βουβαλίσιο κρέας που κρατήσαμε ζεστό (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε για το πιλάφι). Βράζουμε το φαγητό για μία περίπου ώρα (ίσως και περισσότερο – το δοκιμάζουμε αν έχει μαλακώσει) σε μέτρια φωτιά σκεπασμένο. Αν στη διάρκεια χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό. Όταν το κρέας είναι μαλακό, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουραστεί και να δέσει. 

Για το πιλάφι τώρα θα ρίξουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε 2 κούπες ρύζι για πιλάφι. Σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει και προσθέτουμε λίγο αλάτι και 4 κούπες ζωμό (αν δεν είναι αρκετό αυτό που έχουμε – συμπληρώνουμε με καυτό νερό) , ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά με κλειστό καπάκι για να μη χάσει την υγρασία του.

Σερβίρετε στα πιάτα και αν θέλετε το «χιονίζετε» με φρέσκο θυμάρι ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή σας όρεξη !
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!