Κεϊκ μανταρινιού

Κεϊκ μανταρινιού

Το κέικ είναι γλυκό από ζύμη με αλεύριζάχαρηαβγά και μπέικιν πάουντερ που ψήνεται στον φούρνο, συνήθως μέσα σε μακρόστενες ή στρογγυλές με τρύπα φόρμες ζαχαροπλαστικής. Κόβεται σε φέτες προκειμένου να καταναλωθεί. Μπορεί να περιέχει και διάφορα άλλα συστατικά. H λέξη κέικ προέρχεται από την αγγλική λέξη cake.

Ο όρος «κέικ» έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, από την αρχαία νορδική λέξη «κακά». Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το κέικ «πλακοῦς», που προέρχεται από τη λέξη «πλάξ» που σημαίνει πλάκα. Ψηνόταν με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Είχαν επίσης μια τούρτα που ονομάζεται satura, η οποία ήταν ένα επίπεδο βαρύ κέικ.] Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το όνομα για το κέικ έγινε «πλακούντα» που προήλθε από τον ελληνικό όρο. Ένας πλακούντας ψήνεται σε μια βάση ζύμης ή μέσα σε μια θήκη ζαχαροπλαστικής. Οι Έλληνες πρωτοχρησιμοποίησαν τη μπίρα (ζύθο) ως διογκωτικό μέσο, τηγανίζοντας τηγανίτες στο ελαιόλαδο και για τα cheesecakes χρησιμοποιούσαν γάλα κατσίκας. Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό και ψημένο κέικ. Ο λαϊκός ποιητής Οβίδιος αναφέρεται στο πάρτι γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia. Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος..

Τα μανταρίνια είναι στην καλύτερή τους!!! Είναι η εποχή τους και για αυτό θα φτιάξουμε κέικ με μανταρίνι.

Θα χρειαστούμε:

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2-3 μανταρίνια
  • 300 ml χυμό από μανταρίνια (ναι, μπορούμε να τα στίψουμε όπως τα πορτοκάλια για πορτοκαλάδα)
  • 300 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. 
Κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη. 
Προσθέτουμε το χυμό μανταρίνι, το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, το ξύσμα, το αλάτι και το κτυπάμε για λίγο με το μίξερ. 
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα όμορφο μείγμα και διαλυθεί το αλεύρι. 
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα (στρογγυλή μεγάλη ή δύο μικρές μακρόστενες – όπως εσείς το θέλετε) και το ψήνετε στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για περίπου 1 ώρα, ανάλογα με το ύψος που έχει η φόρμα. Μόλις πάρει χρώμα από πάνω, κάντε την μαμαδίστικη δοκιμή με το μαχαίρι (δηλαδή με ένα μαχαίρι τρυπάτε στη μέση και το μαχαίρι πρέπει να βγει στεγνό). Αν έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω και δεν βγαίνει το μαχαίρι στεγνό, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το μέχρι να ψηθεί.
Το απίθανο αυτό κέικ θα ξεμυαλίσει μικρούς και μεγάλους !!!


Καλή σας επιτυχία !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!