Γλυκό με καρύδια, αχλάδι, καρύδια και πελτέ κυδώνι

Γλυκό με καρύδια, αχλάδι, καρύδια και πελτέ κυδώνι

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση.

Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι: 

  1. Κρυστάλλι, που καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και στη Βόρεια Πελοπόννησο.
  2. Κοντούλα, η αχλαδιά με τα πιο νόστιμα και ακριβά αχλάδια ,εξαιρετικής ποιότητας αλλά και αρκετά ευαίσθητη. Καλλιεργείται στη δυτική Πελοπόννησο.
  3. Βουτυράτη, καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και Θεσσαλία.
  4. Δουκέσσα, με τους μικρούς νόστιμους καρπούς καλλιεργείται στη Μακεδονία.

Ακόμα υπάρχουν οι ΚάιζερΠάς Κρασάν, Αμπάτε Φέτελ, Πάκαμς και άλλες.

Εκτός από τις καλλιεργούμενες αχλαδιές υπάρχουν και αυτοφυείς στα δάση της βορείου και νοτίου Ελλάδας γνωστές με το όνομα αγριαπιδιά, αγκαθιά, αμπουρτζιά κ.λ.π.

Τα αχλάδια, ως φρούτα, μπορούν να καταναλωθούν ωμά, με τον φλοιό ή χωρίς ή σε μορφή κομπόστας σε σιρόπι ή σε χυμό μήλου. Ωστόσο λόγω του ιδιαίτερου αρώματος και γεύσης έχουν περίοπτη θέση σε μαγειρικές παρασκευές και στη ζαχαροπλαστική.

Και αφού τελειώσαμε με το μάθημα, πάμε να ζυμώσουμε ….

ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ , ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙ

Για τη ζύμη

  • 1 φλυτζάνι αγνό παρθένο λάδι
    1 φλυτζανάκι μπράντυ
  • 1 κουταλακι κανελογαρύφαλλα
  • 2  ½ φλυτζανια τσαγιου καρυδόψυχα
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι μπεικιν παουντερ
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • ½ φλυτζάνι ζάχαρη

Για την γέμιση

  • 3 μπανάνες τριμμένες
  • 250 γραμμ.. πελτέ κυδώνι
  • 1 κιλό αχλάδια σε κονσέρβα
  • Σπόρια ροδιού

Αναμιγνύουμε σε μπολ τα υλικά για τη ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη λεία και ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Στρώνουμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι και με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία για να μην φουσκώσει και σηκωθεί στον αέρα ο πάτος της και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια – περίπου 20 λεπτά. Την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Απλώνουμε στον πάτο της ψημένης ζύμης τις τριμμένες μπανάνες και από πάνω απλώνουμε τον πελτέ κυδωνιού . Στραγγίζουμε τα αχλάδια από το ζουμί της κονσέρβας και τα τοποθετούμε πάνω από τον πελτέ κυδωνιού.  Σκορπίζουμε επάνω τους το ρόδι και μπορούμε να βάλουμε και λίγες φετούλες μπανάνας για ντεκόρ !!!!  Έτοιμο για σερβίρισμα να συνοδεύσει τον καφέ μας ή το τσάι μας ή και μόνο του ….

Καλή σας επιτυχία

Keep going and don’t shoot the Chef !!!!!