Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Η κυδωνιά είναι δέντρο γνωστό από τα αρχαιότατα χρόνια και ήταν αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και «Μήλο της Αφροδίτης».

Η καταγωγή της, είναι από την περιοχή του Καυκάσου ή το Ιράν και ο καρπός της είναι το κυδώνι. Η κυδωνιά φύεται σε όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, κυδωνόπαστας και κομπόστας (από τον καρπό της), ενώ το ξύλο της είναι ανθεκτικό και δεν σαπίζει. Ως αποτέλεσμα, το ξύλο της κυδωνιάς χρησιμοποιείται στην τορνευτική και στη λεπτοξυλουργική. Από τα φύλλα του δέντρου παρασκευάζεται αφέψημα, το οποίο έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες.
Είναι από τους πιο σκληρούς καρπούς και -εκτός από ελάχιστες ποικιλίες που τρώγονται και ωμά- ο τρόπος για να τα καταναλώσεις είναι είτε σε γλυκό και στην κατσαρόλα και ψητό στο φούρνο (ποιος δεν έχει φάει γλυκό κυδώνι;) είτε σε φαγητό με κρέας (το χοιρινό με κυδώνια είναι η πιο γνωστή εκδοχή) ώστε να βράσει και να μαλακώσει

Η σημερινή μας πρόταση είναι για χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα. Ένα φαγητό με συνδυασμό ξινού ξερού δαμάσκηνου και αμυλώδους κυδωνιού μαζί με το χοιρινό, που αποκτά μία υπέροχη γλυκόξινη γεύση. Φαγητό πολύ συνηθισμένο στην Μακεδονία και στις περιοχές των ορεινών όγκων της ένδοξης Πίνδου. Ένα φαγητό που είναι άξιο για το πιο επίσημο γεύμα !!!! Και ειδικά για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο !!!!

Για 6 άτομα

  • 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
  • 3 μεγάλα κυδώνια
  • 20 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 φλιτζ. του καφέ λαδάκι του θεούλη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4-5 γαρύφαλα
  • 2 κουτ σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • Αλάτι , πιπέρι

Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τα κόβουμε σε χοντρές φέτες (κάθε κυδώνια σε 8 φέτες) και σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 φλιτζ. του καφέ λαδάκι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουνε ελαφρά. 
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. 
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζ. του καφέ λαδάκι και αφού έχουμε κόψει το χοιρινό σε μερίδες, σε καφτό λάδι το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. 
Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε μαζί με τα κυδώνια. 
Στην κατσαρόλα αυτή ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε μετά μέσα το χοιρινό, το κρασί, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για ½ ώρα περίπου. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαμάσκηνα, διαλύουμε τον πελτέ σε 1 ποτήρι νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε και τα κυδώνια και το αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στο μεταξύ, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. 

Το φαγητό σερβίρεται ζεστό. 

Καλή σας απόλαυση !!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!