Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα

Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα

Η μουστάρδα είναι καρύκευμα είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή πάστας. Παρασκευάζεται από σπόρους συγκεκριμένων όπως είναι το Sinapis alba (σινάπι το λευκό). Η χρήση του φυτού της μουστάρδας ως μπαχαρικού, τουλάχιστον με τη μορφή σκόνης, αναφέρεται σε ινδικά και σουμεριακά κείμενα ήδη από το 3000 π.Χ. Αργότερα έχουμε συχνότερες αναφορές σε ελληνικά και ρωμαϊκά κείμενα και στη Βίβλο. Στην Καινή Διαθήκη το σπέρμα της μουστάρδας (κόκκος σινάπεως, Λουκ. 13, 18–19) αναδεικνύεται ως σύμβολο πίστης. Τέλος, τα σπέρματα της μουστάρδας χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο από τον Ιπποκράτη, ενώ έμπλαστρα μουστάρδας θεωρούνταν χρήσιμα, από την παλαιότερη ιατρική, για τις επιπαστικές τους ιδιότητες και τη θεραπεία του κρυολογήματος. Από τον 20ό αιώνα. η μουστάρδα είναι από τα πλέον εμπορεύσιμα καρυκεύματα στον δυτικό κόσμο. Η λέξη προέρχεται από τις λατινικές mustum ("μούστος") και ardens ("καυτερός"), γιατί στην αρχαιότητα η σκόνη του φυτού γινόταν πάστα σε ανάμιξη με μούστο.

Η χοιρινή τηγανιά είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που απολαμβάνεται σε πολλές ταβέρνες. Είναι ο Μεζές !!!! Μια  λαχταριστή συνταγή που συνοδεύεται καλά με κρασί ή μια παγωμένη μπύρα. Ιδανική συνταγή για «αρχάριους» μάγειρες !!! 

Θα χρειαστούμε

8 φέτες φιλέτο χοιρινό
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές μουστάρδα (αν είναι και «δυνατή» ακόμη καλύτερα) 
½ φλιτζάνι του καφέ ξηρό λευκό κρασί.
Άνηθο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο σε λουρίδες
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να μας κτυπήσει καλά τις φέτες του φιλέτου αλλιώς τις κτυπάμε εμείς με το ειδικό εργαλείο (αν δεν έχετε, βάλτε ένα σελοφάν επάνω τους και κτυπήστε τις με ένα σφυρί – πιάνει!). Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αλείφουμε με μουστάρδα και τις κοκκινίζουμε σε καυτό βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και από τις 2 πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε καλά και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το κρασί και τον μαϊντανό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε τα φιλέτα να σιγοτηγανίζονται για 15 λεπτά ακόμη. 
Να θυμάστε ότι η σάλτσα της τηγανιάς είναι γευστικότατη αλλά σχετικά λίγη, δεν κολυμπάει το κρέας! Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα (για βουτιές ….), αυξήστε τα υγρά (βουτυράκι και κρασάκι).
Σερβίρουμε ζεστά με πατάτες τηγανητές και με φέτες λεμονιού και  πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. 

Καλή σας όρεξη !!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!