Χειροποίητες κοτομπουκιές (για τηγάνισμα, για ψήσιμο, για air fryer)

Χειροποίητες κοτομπουκιές (για τηγάνισμα, για ψήσιμο, για air fryer)

Οι κοτομπουκιές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή σνακ παγκοσμίως, ιδιαίτερα για παιδιά, αλλά και για ενήλικες που αναζητούν ένα νόστιμο και γρήγορο γεύμα. Η ιστορία τους, ωστόσο, είναι πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Πριν από πενήντα χρόνια, το γνωστό σήμερα κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανητό δημιουργήθηκε στο Μάντσεστερ, του Νέου Χαμσάιρ. Αυτά τα κομμάτια λευκού κρέατος με τραγανή κρούστα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου εκείνη την περίοδο. 

Η ιστορία τους ξεκινά με τους μετανάστες. Το 1917, οι Άρθουρ Πάππας και Λούις Κανότας, Έλληνες μετανάστες, άνοιξαν ένα ζαχαροπλαστείο στο Μάντσεστερ του Νέου ΧαμσάιρΤο 1974, προσέθεσαν εστιατόριο, το Puritan Backroom, όπου ο Άρθουρ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν την κοτομπουκιά, πειραματιζόμενοι με μια συνταγή που περιλάμβανε μαρινάρισμα σε χυμό ανανά.

Η δημοτικότητα των κοτομπουκιών αυξήθηκε, και γρήγορα ξεπέρασαν άλλες επιλογές του μενού, όπως μπάρμπεκιου και πίτσα. Στις δεκαετίες του 1980, οι κοτομπουκιές έγιναν εθνικό φαινόμενο στην Αμερική, χάρη στην εκστρατεία της Burger King, που επηρέασε τις πωλήσεις και άλλων εστιατορίων.

Εάν είστε μεγαλύτεροι από 50 ετών, σίγουρα θυμάστε μια εποχή χωρίς κοτομπουκιές, κάτι που οι νεότεροι δεν μπορούν να φανταστούν. Σήμερα, οι κοτομπουκιές είναι παντού: από σχολικά γεύματα μέχρι εστιατόρια και αεροδρόμια.

Αν και στα supermarkets υπάρχουν έτοιμες, εγώ προτιμώ να τις φτιάχνω μόνη μου να είμαι σίγουρη ότι οι κοτομπουκιές μου είναι από κανονικό κρέας κοτόπουλου. 

Θα χρειαστούμε:

500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
500 γρ. νερό
αυγά, 
100 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά  (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τριμμένα κορνφλεικς)
Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

1️⃣Αφού κόψουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ 3 κουταλάκια αλάτι και μισό λίτρο νερό και ανακατεύουμε τα κομμάτια. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

2️⃣Μετά αφού σουρώσουμε το κοτόπουλο το σκουπίζουμε ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί. 

3️⃣Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σε ένα άλλο τη φρυγανιά (ή τα τριμμένα κορνφλεικς). 

4️⃣Φοράμε γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε μια επιφάνεια κοπής σε κομμάτια πάχους περίπου 2 εκ. και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 30 γρ. αλάτι και το νερό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

5️⃣Σουρώνουμε το κοτόπουλο από την άλμη και ταμπονάρουμε ελαφρώς με ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει η παραπανίσια άλμη. 

6️⃣Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο, και αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να φτάσει τους 170°C. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.

7️⃣Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά.

9️⃣Η σειρά είναι πρώτα βουτάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο αλεύρι, μετά στο αυγό και μετά στη φρυγανιά φροντίζοντας κάθε φορά να τα «τινάζουμε» για να φεύγει το περιττό αλεύρι, αυγό ή φρυγανιά. 

Μπορούμε είτε να τα τηγανίσουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία σε ηλιέλαιο είτε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να τα μαγειρέψουμε άλλη μέρα είτε στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία όπως είναι κατεψυγμένα χωρίς να τα ξεπαγώσουμε ή σε air fryer στην ένδειξη «κοτόπουλο».

Tip: Πάντα φοράμε γάντια όταν πιάνουμε φρέσκο κοτόπουλο και πλένουμε όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε με απορρυπαντικό πιάτων και ξύδι. 

Καλή σας επιτυχία!!!! 
Keep cooking and don’t shoot the Chef !!!!