Βελούδινη Σούπα με Γλυκοπατάτα

Βελούδινη Σούπα με Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα κατάγετε από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται για τις πλούσιες σε άμυλο και σάκχαρα ρίζες της. Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο. 

Είναι λάθος να συνδέεται η γλυκοπατάτα με την κοινή πατάτα γιατί δεν έχει καμία σχέση.

Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες, αλλά και σε γαρνιτούρες, ως ορεκτικό, ως επιδόρπιο ως με προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε γέμισμα διαφόρων πιτών κ.λπ. Χρησιμοποιούνται επίσης και για την παραγωγή αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών.
Εμείς σήμερα θα φτιάξουμε μια ωραιότατη βελούδινη σούπα και θα σας δώσω και extra tips!

Υλικά:

  • 2 μεγάλες γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή νερό με κύβο λαχανικών)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη (ή φρέσκο τριμμένο)
  • 100 ml κρέμα καρύδας (ή κρέμα γάλακτος)
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φρέσκος κόλιανδρος για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίξτε τις γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε το ζωμό λαχανικών, το κύμινο και το τζίντζερ. 
Αφήστε τη σούπα να βράσει και μετά χαμηλώστε τη φωτιά, σιγοβράζοντας για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι γλυκοπατάτες.
Χρησιμοποιήστε ραβδομπλέντερ (ή κανονικό μπλέντερ) για να πολτοποιήσετε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Προσθέστε την κρέμα καρύδας και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε αλάτι και  πιπέρι.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Extra Tips:

  • Πικάντικη εκδοχή: Προσθέστε μια πρέζα καυτερό πιπέρι ή πάπρικα για περισσότερη ένταση.
  • Τραγανή υφή: Γαρνίρετε με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κολοκυθόσπορους ή κρουτόν.
  • Διατροφική ενίσχυση: Ρίξτε λίγη θρυμματισμένη φέτα ή γιαούρτι στο κέντρο της κάθε μερίδας για κρεμώδη γεύση και πρωτεΐνη.
  • Κρέμα καρύδας: Αν δεν έχετε κρέμα καρύδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου ή απλή κρέμα γάλακτος.

Καλή Επιτυχία!!!
Keep cooking and don’t shoot the Chef!!!