Λειτουργική προπόνηση (functional training)

Λειτουργική προπόνηση (functional training)

Τι είναι;

  Ο όρος λειτουργική προπόνηση χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα πρόγραμμα γυμναστικής το οποίο βοηθά τον ασκούμενο να αποδίδει καλύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται συνήθως σε ένα πρόγραμμα λειτουργικής προπόνησης είναι πολυαρθρικές με έμφαση στην ενεργοποίηση του πυρήνα, την δύναμη και τον συντονισμό.

Είναι περίπλοκες οι ασκήσεις;

 Πολλές φορές προπονητές και ασκούμενοι χρησιμοποιούν ασκήσεις που μοιάζουν περισσότερο με ζογκλερικά και τις βαφτίζουν λειτουργικές. Μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακές αλλά πως μπορεί να ωφελήσει μια νοικοκυρά στην καθημερινότητα της να κάνει πιέσεις ώμων σκαρφαλωμένη σε μία σουηδική μπάλα; 

Για να χαρακτηριστεί λοιπόν μία άσκηση λειτουργική θα πρέπει να εξετάσουμε σε ποιον απευθύνεται και ποιες είναι οι ανάγκες του.

Ποιες ασκήσεις θεωρούνται λειτουργικές;

Καθίσματα

Προβολές

Άρσεις θανάτου

Push ups

Έλξεις

Άλματα

Αλλαγές κατεύθυνσης

Ασκήσεις που περιλαμβάνουν στροφές του κορμού

Οι παραπάνω ασκήσεις και οι παραλλαγές τους θα ωφελήσουν τους πάντες όταν όμως έχουμε να κάνουμε με έναν αθλητή θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κινησιολογία και τις ανάγκες του αθλήματος. Πχ. Ένας παλαιστής χρειάζεται δυνατό αυχένα για να προστατευτεί σε τυχόν πτώσεις άρα θα τον δούμε να κάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του αυχένα στο έδαφος που μπορεί να μας φανούν αστείες ή και να είναι επικίνδυνες για ένα απλό ασκούμενο.

Ένας μπασκετμπολίστας θα πρέπει να δουλέψει πολύ τις προσγειώσεις του από τα άλματα και τις αλλαγές κατεύθυνσης ώστε να προφυλαχθεί από τραυματισμούς και να αυξηθεί η εκρηκτικότητα του.

Μπορεί μια μονοαρθρική άσκηση να είναι λειτουργική;

Εάν ένας ηλικιωμένος κάνει εκτάσεις τετρακέφαλων σε μηχάνημα (leg extension) και τον βοηθά η δύναμη που απέκτησε στου τετρακέφαλους να περπατά καλύτερα τότε ναι, είναι και αυτή μια λειτουργική άσκηση. 

 Γι αυτό πριν εκθειάσετε ή κρίνετε μία άσκηση που βλέπετε στο διαδίκτυο σκεφτείτε που μπορεί να ωφελήσει εσάς ή τους ασκούμενούς σας.